Оксана Бучко

Тернополяни зможуть протестувати підручники перед затвердженням МОН?

34_main

Скарги на неточності у підручниках часто звучать від тернополян. Про знижену якість такої літератури з хімії та математики протягом останніх років повідомляє Міністерство освіти та науки. Тому процес підготовки й відбору підручників перед їх виданням потребує кардинальних і термінових змін, зазначає МОН.

У приклад приводять підручник з хімії для 9-го класу (авт. Савчин М.М.), де міститься згадка про «лікування раку содою». Це видання бере свій початок у 2017 році після проходження конкурсного відбору, під час якого його аналізували три експерти. За підсумками вибору закладами освіти підручник був надрукований накладом 40 175 примірників.

Як ідеться на сайті МОН, перед профільними структурами, зокрема й ІМЗО, вже поставлено наступні завдання:

-змінити процедуру і зміст експертної оцінки підручників під час їх конкурсного відбору;

-створити потужну базу експертів і удосконалити порядок організації їх навчання;

-посилити співпрацю з Національною академією наук, Національною академією педагогічних наук і закладами вищої освіти, які займаються проблемами підручникотворення;

-запровадити громадське обговорення підручників на другому етапі конкурсу;

-розглянути можливість апробації підручників перед їх масовим запровадженням у закладах освіти;

-підвищити рівень відповідальності видавництв щодо якісної підготовки підручників за кошти державного бюджету.

МОН також наголосило, що не звинувачує ані видавців, ані авторів підручників, але вважає, що найперше до такої ситуації призвів поспіх, в умовах якого попереднє керівництво МОН протягом останніх шести років забезпечувало підготовку й друк навчальної літератури. Ідеться передусім про підручники 2018 року (1, 5 та 10 класи), 2019 року (2, 6 та 11 класи) та 2020 року (3 і 7 класи).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео