Орест Сарматський

Україна змінила географію експорту волоського горіха (Агроновини)

1001 (Copy)

В умовах пандемії коронавірусу, попит на волоський горіх знизився. Крім зниження обсягів експорту, відбулися зміни і в географічній структурі експорту українського горіха. 

Про це повідомляє agronews.ua.

Звертає на себе увагу, перш за все, різке падіння поставок волоського горіха в Туреччину. Зниження поставок за перші 9 місяців в цьому напрямку склало 60% по відношенню до 2019 року.

Суттєве зниження Туреччиною українського горіха може бути пов’язане з тим, що ця країна довгий час виступала у роді своєрідного “перекупника” українського продукту. Турецькі переробники скуповували дешевий український горіх, переробляли, а затим продавали його вже значно дорожче, й часто назад в Україну.

Істотно знизилися поставки також в Білорусь, Грецію, Румунію, Ліван, ОАЕ і Грузію.

Якщо ж говорити про країни, які наростили закупівлі волоських горіхів в Україні, то варто відзначити дворазовий приріст експорту в Нідерланди, а також зростання експорту українських горіхів майже на 90% до Німеччини і більш ніж на 80% – до Австрії.

Набагато більше українських волоських горіхів стала закуповувати Польща. Збільшили імпорт Угорщина, Італія, Великобританія і Казахстан.

Якщо ж оцінювати довгострокові тенденції, то серед лідерів за приростом імпорту з України – Німеччина, Білорусь, Австрія, Великобританія, ОАЕ, Словенія і Хорватія. А ось поставки українських волоських горіхів в Ірак, Італію і Азербайджан мають тенденцію до зниження.

1002 (Copy)
1002 (Copy)

На Одещині збирають урожай кудранії

В Одеському ботанічному саду збирають урожай екзотичної кудранії або «полуничного дерева».

Про це пише agronews.ua.

У листопаді гілки кудранії покриваються їстівними червоними ягодами, які з вигляду схожі на полуницю, а на смак схожі на хурму, інжир та кавун.

— Це листопадне дерево або кущ від 8 до 18 м. Належить до сімейства тутових. Природний ареал: Китай, Японія. Рослина зимостійка і посухостійка. Плодить щорічно, — розповіли в ботанічному саду.

Дерево живе до 50 років. Вчені кажуть, що на півдні країни, якщо дотримуватися агротехніки, можна успішно вирощувати кудранію та отримувати урожай. А ось на півночі і в центрі країни потрібно буде вкривати на зиму.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео