Орест Сарматський

Колекцію старих мап одного міста показали на Тернопільщині (фото)

Заставка51

У виставковому залі Державного історико-архітектурного заповідника у Бережанах організували виставку «Місто Бережани у картографії».

На ній можна побачити оригінали та копії карт з приватної колекції директора заповідника Василя Зорика та фондів Бережанського краєзнавчого музею.

Як повідомили кореспондента «Терену» у заповіднику, карти відображають розвиток міста в часовому проміжку від початку XVIII століття до періоду Радянської України.

Виставка приурочена цьогорічній даті – 490 років з дня надання Бережанам магдебурзького права.

Її відкриває визначна картографічна праця французького військового інженера, архітектора та картографа Гійома Левассера де Боплана, а саме «Спеціальна карта України», видавництва Київ-Львів 2000 року, а саме 7-мий аркуш, де позначене місто Бережани «Bzrezany» як «Urbs munita» - укріплене місто.

За словами Василя Зорика, однією із перших відомих карт, що демонструє масштабні урбаністичні процеси в Бережанах на зламі XVII-XVIII століть, є план із колекції «Плани та фортеці Італії, Угорщини, Польщі та Північних королівств», сформованої у 1711-1732 роках військовим будівельником, інженером та картографом Йоганом Георгом Максиміліаном фон Фюрстенгофом.

Цікавим є загальний план міста Бережани, складений комендантом Бережанського замку капітаном де Пірхом у 1755 році.

Фотокопія карти передана на експонування Бережанським краєзнавчим музеєм. Значне географічне розширення забудови міста Бережани добре відчитується на карті, створеній Австрійським Генеральним квартирмейстерством.

Ще одним цікавим джерелом є кадастрова карта міста 1846 року з відображеними центральною частиною Бережан, комплексом замку Синявських, міськими вулицями й навколишніми земельними угіддями.

ХХ століття на виставці представлене картою «Етнічні групи південно-західної України (Галичини) на 1.1.1939 р.», копією з невідомої карти та картою міста Бережани і навколишніх населених пунктів 1958 року.

06 (Copy)
06 (Copy)

Виставка експонуватиметься до 20 грудня 2020 р.

Вибір читачів за тиждень

Відео