Віра Олександрович

У Тернополі придумали, як припинити будівельну вакханалію

Рішення про обмеження висоти забудови на території Тернопільської міської територіальної громади (МТГ) прийняли на черговому засіданні виконавчого комітету сьогодні, 16 грудня.

Такий крок був вимушеним. Так вирішили вчинити задля забезпечення комфортних умов проживання для жителів громади і раціонального використання території. На цьому міський голова Тернополя Сергій Надал наголосив під час прямого ефіру, що відбувся на «Радіо-Рокс» (хвиля 103,5 ФМ – прим.).

– Останнім часом у Тернополі з’явилося чимало випадків, коли люди беруть документи на зведення індивідуального будинку, а там виростає 5-поверхівка, – каже мер. – Такі речі треба зупинити! Держархбудконтроль практично пів року не може проводити жодні перевірки. Держава планувала зробити реформу, забрала повноваження у місцевого самоврядування. І відтоді триває така будівельна вакханалія по всій Україні. Ба більше, мало того, що будинки зводять незаконно. Квартири у них вже по 2-3 рази перепродали. В нас вже є споруди, які реально потрібно демонтовувати, а там вже належать квартири людям…

Новацію запровадять, враховуючи діючі будівельні норми. Відповідно до цього рішення, у Тернополі встановили певні обмеження на висоту забудови.

– Так, у зонах садибної житлової забудови, тобто Ж-1 і Ж- 2, можна будувати на висоту до 12 метрів, Це – три поверхи без урахування мансарди, – уточнює мер. – У зоні змішаної багатоквартирної житлової і громадської забудови, тобто Ж-3, діятиме обмеження на висоту до 30-ти метрів, тобто до дев’яти поверхів включно. 

Зелена2
Зелена2

Власне, під час цього прямого ефіру якраз згадали про одне із житлових будівництв, яке кілька місяців ведуть у зоні садибної житлової забудови, що на вул. Зеленій. Наразі там уже почали добудовувати 5-й поверх житлового будинку, хоча жодним будівельним нормам цей новобуд не відповідає. Мер запевнив, що про цей випадок знає. І власне, рішення виконкому було спрямоване саме проти таких недобросовісних забудовників.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео