Орест Сарматський

Зміна клімату підвищує врожайність овочів та фруктів на 15–20 % (Агроновини)

1801 (Copy)

Аграрії відзначають, що врожайність овочів та фруктів на півдні України підвищилася на 15-20% через раннє дозрівання: відтепер огірки, помідори, салат і часник можна садити та збирати раніше. Найпосушливіше за останні 150 років літо 2020 року довело доцільність адаптації на півдні України зизифуса, мигдалю, гранатів, бананів, інжиру та різноманітних цитрусових.

Про це повідомляє agronews.ua.

Зміни клімату особливо чітко відчувають сільгоспвиробники. Аграрії мають захистити свої посіви і насадження від спеки, засухи, відсутності снігу на полях, подбати про зрошення чи про переведення тепличної продукції у відкритий грунт.

Як от на Херсонщині, де  кліматичні умови вже аналогічні субтропікам, і про це добре знають місцеві аграрії, яким довелося скоригувати перелік вирощуваної продукції на користь більш теплолюбних сільгоспкультур.

- Клімат в Україні змінюється ще швидше, аніж відбувається глобальне потепління у світі. Якщо середньосвітове підвищення температури сьогодні становить 1,1°C, то в Україні цей показник сягає майже 1,5°C, а за останнє десятиліття температура повітря у нашій країні взагалі піднялася на 2°C, — розповідає начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко. 

Субтропічний клімат Херсонської області дозволяє фермерам збирати по два-три врожаї таких традиційних культур як цибуля, морква, картопля, кавуни, дині та капуста, а також замислюватися над вирощуванням більш дорогої екзотики.

- На моїй присадибній ділянці ростуть навіть ананаси. На дачі висадив саджанці мандаринів, апельсинів та лимонів, сусіди зацікавились і просять поділитися досвідом. Урожай з одного дерева сягає 20-30 кг плодів, усі дерева добре переносять останні зими, адже температура повітря навіть уночі рідко опускається нижче -3-5°C. А ось проблема з поливом із кожним роком набирає актуальності. Вода дорожчає, та й облаштування якісного крапельного зрошення — справа клопітка й недешева, — розповідає херсонець Роман Гненій.

Згідно з висновком експертів, до 2050 року в світі можуть зникнути до половини рослин, які через підвищення температури не встигають пристосуватися до нових кліматичних умов.

 

На Вінниччині встановили пам’ятник томату-годувальнику

1802 (Copy) (1)
1802 (Copy) (1)

У селі Велика Кісниця Ямпільської міської громади Вінниччини встановили пам’ятник томату на честь «годувальника» села овочівників.

Про це на сторінці «З міста в село» у facebook повідомили ініціатори проєкту, пише agronews.ua.

- Хочемо повідомити вам інформацію щодо пам’ятника томату. Ми неодноразово обіцяли офіційне відкриття: спочатку до виборів, потім – після. Пам’ятник облаштований, але ви ж знаєте, що по всій країні запроваджено карантинні обмеження та ніяких масових заходів проводити не можна. Не хочемо все зіпсувати якоюсь незначною формальною процедурою відкриття, адже це історична подія (для нашого села). Тому вирішили відкласти це свято до весни, – йдеться у повідомленні.

Як розповіли ініціатори проєкту, село здавна спеціалізується на овочівництві, зокрема, на вирощуванні помідорів. Відтак, пам’ятник томату встановили, щоб увічнити плід, який «годує» жителів Великої Кісниці, а також створити цікаву селфі-зону, яка приваблюватиме туристів.

Пам’ятник з’явився завдяки активістам громади с. Велика Кісниця за кошти місцевих підприємців. Його виготовлено із видобутого неподалік ямпільського пісковика.

Композиція заввишки понад метр розташована на одній із розвилок головних доріг села, територія навколо неї облаштована і вимощена.

Пам’ятник томату має стати одним із місцевих туристичних «магнітів», зокрема сприяти розвитку внутрішнього туризму.

Вибір читачів за тиждень

Відео