Оксана Бучко

Як тернополянам укласти колективний договір

cef09c4dc3d0d8d265ab7ea9482b510d_XL

Метою укладення колективного договору є врегулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, а також узгодження інтересів працівників та роботодавців. Відповідно до ст. 11 Кодексу законів про працю України колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях, які використовують найману працю і мають права юридичної особи. Також колективний договір може укладатися в структурних підрозділах підприємства, установи, організації в межах компетенції цих підрозділів. Як правильно укласти колективний договір пояснюють тернополянам у Кременецькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Сторонами колективного договору є власник або уповноважений ним орган (особа), з однієї сторони, і первинна профспілкова організація, яка діє відповідно до своїх статутів, а у разі їх відсутності - представники, вільно обрані на загальних зборах найманих працівників або уповноважених ними органів, з другої сторони (ст. 12 Кодексу законів про працю України).

Укладенню колективного договору передують колективні переговори.

Строки, порядок ведення переговорів, вирішення розбіжностей, що виникають під час їх ведення, порядок розробки, укладення та внесення змін і доповнень до колективного договору, відповідальність за його виконання регулюються Законом України  «Про колективні договори і угоди».

Колективні договори підлягають повідомній реєстрації місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.

Важливим, є те що умови колективного договору, що погіршують порівняно з чинним законодавством і угодами становище працівників, є недійсними.

Підписання колективного договору

Проект колективного договору обговорюється у трудовому колективі і виноситься на розгляд загальних зборів (конференції) трудового колективу. У разі, якщо збори (конференція) трудового колективу відхилять проект колективного договору або окремі його положення, сторони відновлюють переговори для пошуку необхідного рішення. Термін цих переговорів не повинен перевищувати 10 днів. Після цього проект в цілому виноситься на розгляд зборів (конференції) трудового колективу.

Після схвалення проекту колективного договору загальними зборами (конференцією) трудового колективу він підписується уповноваженими представниками сторін не пізніш як через 5 днів з моменту його схвалення, якщо інше не встановлено зборами (конференцією) трудового колективу (ст. 13 ЗУ «Про колективні договори і угоди»).

Колективний договір набирає чинності:

  1. З дня його підписання представниками сторін;
  2. З дня, який вказано у договорі.

Після закінчення строку чинності колективний договір продовжує діяти до того часу, поки сторони не укладуть новий або не переглянуть чинний, якщо інше не передбачено договором.

Дія колективного договору

Положення колективного договору поширюються на всіх працівників підприємств незалежно від того, чи є вони членами профспілки, і є обов’язковими як для роботодавця, так і для працівників підприємства (ст. 9 ЗУ «Про колективні договори і угоди»).

Контроль за виконанням колективного договору

Контроль за виконанням колективного договору проводиться безпосередньо сторонами, які його уклали, у порядку, визначеному цим колективним договором. Якщо власник або уповноважений ним орган (особа) порушив умови колективного договору, профспілки, що його уклали, мають право надсилати власнику або уповноваженому ним органу (особі) подання про усунення цих порушень, яке розглядається у тижневий строк. У разі відмови -усунути порушення або недосягнення згоди у зазначений строк профспілки мають право оскаржити неправомірні дії або бездіяльність посадових осіб до суду.

Основною метою при укладенні колективного договору слід вважати забезпечення реалізації найманими працівниками своїх прав та інтересів, а також захист інтересів іншого учасника трудових відносин, а саме роботодавця.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги

 Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео