Орест Сарматський

Льодовиковий період: як відобразяться крижані дощі на стані озимих (Агроновини)

2301 (Copy)

Із 10 грудня Україну не відпускають дощі, які миттєво перетворюються на лід. Кригою накрило майже всі області. 

До 15 грудня під удар стихії потрапила майже вся Україна. Дороги та тротуари перетворились на ковзанки, обледеніли дерева, пише аgravery.com.

Схожа погода спіткала Україну наприкінці 2014 року та початку 2017-го. І тоді все завершилось без критичного пошкодження озимих.

Наприклад, у Чернігівській області перші удари негоди пройшли повз, проте очікуються найближчими днями. Місцеві аграрії зберігають спокій.

– Ми очікуємо погіршення погодних умов на цьому тижні. Про кригу на полях чули від наших сусідів. Дехто з них починає цю кригу ламати. Але я вважаю, що цього не потрібно робити у разі, якщо лід триматиметься недовго. Це озимим не нашкодить. В цьому році стан озимих я оцінюю як задовільний, є невеличкий мороз, але є сніг на полях, – повідомив власник ПСП «Пісківське» Валерій Колоша. 

А от на Київщині дощі накрили крижаним шаром поля під наглядом агронома ФГ «Алазаров» Юрія Горбачова.

– Всі 160 гектарів, на яких ми посіяли озиму пшеницю, вкрились кригою. Але я спокійно до цього ставлюсь. Справа в тому, що посіви вже були вкриті сніговим шаром, це залишає повітря для рослин. Звісно потрібно спостерігати, все залежатиме від того, як довго крига протримається на полі. Якщо все це не розтане протягом тижня, то це негативно вплине на озимі, – розповів Юрій Горбачов. 

Синоптики заспокоюють аграріїв, плюсова температура повернеться в Україну до середини тижня, але, про всяк випадок, вже приступили до досліджень щодо глибини промерзання ґрунту.

2302 (Copy)
2302 (Copy)

Світовий виробник дронів для АПК виходить на український ринок 

Один з найбільших в світі виробник дронів для сільськогосподарського застосування починає продаж на українському ринку.

Ексклюзивне право представляти інтереси торгової марки XAG і право дистрибуції було отримано компанією DroneUA.

Про це повідомляє аgravery.com.

—Завдання XAG в Україні — створення екосистеми високотехнологічних рішень і доступної інфраструктури сервісних компаній для надання послуг українським фермерам. На території Китаю функціонують сотні сервісних центрів, що забезпечують надійну роботу обладнання незалежно від регіонів використання дронів-обприскувачів, аналогічний підхід буде реалізований і в Україні, — йдеться в повідомленні. 

Зазначимо, що DroneUA, як міжнародний інтегратор безпілотних технологій і робототехніки, вже займає 80% ринку дронів-обприскувачів в Україні і є найбільшим дистриб'ютором сільськогосподарських дронів в Європі.

Так, у першому півріччі 2021 року виробником заплановано відкриття 7 регіональних центрів для технічної підтримки користувачів обладнання XAG.

— 600 тис. га складає обсяг запланованих робіт із використанням обладнання XAG. До 2024 року плануємо охопити до 12% ринку всіх робіт по внесенню пестицидів в Україні, посівши абсолютне лідерство в сегменті агродронів вже в 2021 році, — підсумували в DroneUA.

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео