Орест Сарматський

Понад 70% аграріїв відчувають ризики рейдерського захоплення (Агроновини)

2602 (Copy)

Сьогодні в Україні більше 70% підприємців-аграріїв, які ведуть свою діяльність в Україні, вважають себе незахищеними від можливих рейдерських атак. 

Про це заявив адвокат адвокатської фірми Mitrax Арсеній Салалайко.

- Підприємства АПК – це бізнес із досить високою рентабельністю та прибутковістю. І його здебільшого можна «віджати» за допомогою силового захоплення, що цікавить рейдерів у першу чергу. Агрорейдерство – це незаконне заволодіння земельними ділянками, захоплення техніки та іншого майна, врожаю. Боротися з наслідками рейдерських дій набагато складніше, ніж їх передбачити.

Тому в сучасному світі кожен бізнесмен, будь то фермер із земельним банком у 20 га або власник великої компанії, має розуміти, що таке рейдерство, хто виступає організатором захоплення, навіщо він це робить, як запобігти, і,  головне – чому юристи йому не допоможуть. Також необхідно знати, що робити в момент того, що відбувається і в наступні 10 днів після, – зазначив він.

Салалайко підкреслив, що під рейдерством слід розуміти цілий комплекс можливих злочинних дій: підробка документів для зміни даних в єдиному державному реєстрі, підробка документів і стягнення за борги, судове рішення про зміну директора та продаж майна, змова з директором, розгляд із попередніми власниками/директорами, примус до продажу.

За все це передбачено цілу низку статей Кримінального кодексу України залежно від кваліфікації слідчим.

Однак важливо розуміти, що юристи борються із симптомами і тільки доступними законом методами. Чесно кажучи, поки існує недосконалість державної системи, ніхто не зможе захистити себе на 100%.

І в цьому радує лише те, що у кожного нападу є ціна – це та сума та зусилля, які рейдер має витратити для здійснення захоплення, і ваше завдання – зробити його економічно невигідним і вкрай складним, – додав адвокат.

   

Ключові пункти програми реформування АПК нового міністра аграрної політики Романа Лещенка

2601 (Copy)
2601 (Copy)

Ключові пункти програми реформування АПК нового міністра агррної політики Романа Лещенка озвучені в аналітичному матеріалі AgroPolit.com.

Нагадаємо, 17 грудня парламент проголосував 242-а голосами «За» призначення Романа Лещенка міністром аграрної політики та продовольства України. Відновлення структури самого Мінагро, яке було скасоване 30 серпня 2019 року,  планується протягом наступних 4-5 місяців.

Напередодні Лещенко спілкувався із нардепами, де презентував своє бачення кроків розвитку АПК:

Перший —  сформувати стратегію розвитку сектору на 7-10 років.

- Ми маємо розуміти, куди рухається агросектор, яка місія та яким він буде в перспектив», – розповідає один з депутатів-слуг.

Другий —  запуск прозорого Державного реєстру отримувачів державної підтримки з бюджету аграріями.

Лещенко нагадав, що відповідний закон 985-IX уже підписаний президентом Володимиром Зеленським – лишилося запровадити його у 2021 році.

Третій —  продовження земельної реформи, заявленої президентом.

Зокрема, мова іде про прийняття законопроекту 2194 про земельну децентралізацію (нагадаємо депутати відправили його на доопрацювання для повторного читання – Авт.), відкриття ринку землі з 1 липня 2021 року для українців, завершення переведення Держгеокадастру «в цифру».

Четвертий — завершення реформування Держпродспоживслужби та зближення українського ветеринарно-санітарного законодавства із європейським.

П’ятий — розвиток зрошення в Україні. Йдеться про створення об’єднання водокористувачів, реанімацію вже діючої концепції зрошення та інше.

Вибір читачів за тиждень

Відео