Оксана Бучко

Адвокат з Тернопільщини допомогла жінці отримати її право на володіння землею

Медвідь Ірина фото

Права щодо володіння земельною ділянкою жительки Тернопільщини були порушені через певні неточності в складеному акті. Цю проблему допомогли усунути у Кременецькому центрі надання безоплатної правової допомоги. Зокрема, адвокат системи БПД допомогла визнати недійсним зазначений акт, як такий, що порушує  права особи.

Допущені  помилки в державних актах про право власності на земельні ділянки не дають можливості в повній мірі користуватися, володіти та розпоряджатися цими земельними ділянками. В тому числі, таку земельну ділянку неможливо успадкувати та зареєструвати своє право власності в Державному реєстрі  речових прав на нерухоме майно. А враховуючи те, що з  01.01.2013 року  такі державні акти не видаються і новий отримати неможливо, необхідно звертатися до суду про визнання  їх недійсними.

Із такою  проблемою  до місцевого центру звернулося подружжя Б. Оскільки,  вони та мати дружини  були співвласниками домоволодіння. У 1997 році  жителі області розпочали процедуру приватизації земельних ділянок для обслуговування  житлового будинку з господарськими будівлями та для ведення підсобного господарства.

Рішенням виконавчого комітету Кременецької міської ради  передано у спільну власність та  у 1999 році отримано державні акти на право приватної власності на землю.

У 2016 році мати дружини померла  і при зверненні  до нотаріальної контори про  спадкування майна, що належало померлій,  було встановлено - в  державних  актах на  право приватної власності на землю допустили описки в щодо площі земельних ділянок.

Порадившись з адвокатом   Іриною Медвідь, якого призначив Кременецький місцевий центр з надання БВПД,  вирішили підготувати позов про  визнання  недійсними державних  актів  на право  приватної  власності  на землю. Рішенням суду  позовні вимоги задоволені.

Коментує адвокат Ірина Медвідь:

- Право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками. Інколи  для  повноцінного використання  права власності  на земельну ділянку  необхідно  скасовувати  правовстановлюючий документ, який  на перший погляд є  законним.   Так і сталося  з подружжям Б., вважаючи, більше  15 років,   що   право власності на   земельну ділянку  біля будинковолодіння є  належним чином підтверджено,  звернулися до  нотаріальної контори з метою спадкування  майна померлої  матері,  однак в процесі спадкування  були виявлено  помилку, так фактично  площа земельної ділянки,  яку вони приватизували у 1999 році становить 0,1 га,  а згідно з 3 державних актів кожному було виділено  по  0,1 га. 

Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, що передбачалося статтею  23 Земельного кодексу України.

Згідно зі статтею 155 Земельного кодексу України, у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео