Оксана Бучко

За безкоштовною правовою допомогою тернополяни найчастіше звертались щодо сімейних питань

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Розлучення, несплата аліментів, виїзд з дитиною за кордон – саме з такими питаннями найчастіше тернополяни звертались до Тернопільського центру з надання безоплатної правової допомоги у 2020 році. Загалом, звернулось 6 308 громадян, з них консультації надано 5 357 громадянам, послугами адвоката за рахунок держави скористалися 951 осіб.

Серед категорій громадян, які переважно звертаються за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги були малозабезпечені особи, ветерани війни, учасники бойових дій та особи із інвалідністю.

Якщо проаналізувати вікову категорію, то найчастіше звертаються за отриманням безоплатної правової допомоги громадяни у віці від 35 до 60 років.

З метою забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги громадян, які не мають можливості звернутись безпосередньо до місцевого центру діє низка мобільних та дистанційних пунктів на базі органів місцевого самоврядування, бібліотек, громадських організацій, військових частин, органів пробації. У випадках, коли людина не може самостійно пересуватися, передбачено виїзд працівників місцевого центру до місця проживання особи. Таким чином, дев’ять осіб скористались адресною правовою допомогою.

Окрім надання безоплатної правової допомоги, одним із важливих напрямків є правопросвітництво. Як і у всіх інших галузях, карантинні заходи стояли на заваді цього напрямку. Та разом з тим, фахівцям місцевого центру вдалося продовжувати цю діяльність і працювали в онлайн режимі за допомогою інтернет зв’язку. Таким чином, впродовж 2020 року проведено 232 правопросвітницьких заходів в онлайн та офлайн форматах та охоплено 3212 учасників.

Найбільш затребуваними правопросвітницькі заходи є в закладах освіти, а саме в загальноосвітніх школах. Серед тем, які розкриваються під час заходів можна зазначити найпопулярніші, а саме: «Булінг та відповідальність за його вчинення», «Попередження насильства», «Насильство над тваринами», «Як діяти, коли тебе затримала поліція». Також цікавою, для студентів юридичного напрямку навчання, є нова розроблена тема «Медіація, як альтернативний спосіб вирішення спору без суду».

Позитивною працівники центру БПД відзначають співпрацю з органами місцевого самоврядування. Цього року вдалося налагодити роботу з Великогаївською та Білецькою ОТГ. Така співпраця відкриває нові можливості для обох сторін, а саме - охоплення усіх загальноосвітніх шкіл ОТГ, організацію мобільних та дистанційних консультаційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги.

Також фахівці місцевого центру активно долучаються до заходів, які проводять наші партнерські організації, що дає хорошу можливість в інформуванні людей про їхнє право на безоплатну правову допомогу та приверненні уваги суспільства до актуальних тематик. Серед таких заходів  можна виділити участь в акціях присвячених Дню Конституції України та 16 Днів проти насильства.

Із кожним роком збільшується кількість осіб, які отримали безоплатну вторинну правову допомогу, популяризація системи БПД зростає, що і є одним із основних завдань на найближчий час працівників системи.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео