2/3 бюджетників, підприємці та адвокати: аналіз депутатів Чортківської районної ради за професійною ознакою

1920px-Чортківська_районна_рада_та_РДА,_2020

Аналітики Центру суспільних досліджень «ПОЛІС» проаналізували депутатський корпус Чортківської районної ради 8 скликання за професійною ознакою, тобто посадою (заняттям), місцем роботи. Таке аналітичне дослідження було здійснено на основі даних сайту Центральної виборчої комісії.

Отже, серед 54 депутатів Чортківської районної ради – дві третини (66%) – 36 депутатів - є керівниками та працівниками бюджетних підприємств, установ, державними службовцями, працівниками органів місцевого самоврядування, а також освітянами, медиками (переважно на керівних посадах).

Зокрема майже половина депутатів – 23 депутати , а це 42% – є держслужбовцями, працівниками органів місцевого самоврядування, керівниками та працівниками бюджетних підприємств та установ.

Серед всіх депутатів Чортківської районної ради є 8 депутатів-медиків, які працюють в закладах охорони здоров’я комунальної форми власності, що становить 15 % від усього складу.

5 депутатів Чортківської райради є освітянами, що становить 9% від усього депутатського корпусу. Переважно вони працюють в закладах дошкільної, позашкільної, середньої та вищої освіти.

10 депутатів Чортківської райради працюють загалом в приватному секторі, тобто на приватних підприємствах, ТОВ, є фізичними особами-підприємцями або найманими працівниками, що становить 18 % від загального складу райради.

Зокрема 5 депутатів є фізичними особами-підприємцями, найманими працівниками, що становить 9 % від усього депутатського складу Чортківської райради.

Також 4 депутатів Чортківської райради працюють в сільському господарстві, в приватних агропромислових підприємствах, фермерських господарствах та сільськогосподарських кооперативах, в основному на керівних посадах, що становить 7% від всіх депутатів райради

Лише 1 депутат працює на керівній посаді в товаристві з обмеженою відповідальністю, яке, згідно проведеного аналізу Центру суспільних досліджень «ПОЛІС», пов’язане із охоронною діяльністю.

Варто зазначити, що серед 54 депутатів Чортківської райради є 3 депутати, які займаються адвокатською діяльністю (6% від усіх депутатів), один із яких, згідно вказаних відомостей на сайті ЦВК, є помічником адвоката.

Серед депутатів Чортківської районної ради - 3 депутатів, які згідно даних сайту ЦВК, тимчасово не працюють та по 1 депутату, який працює в партійній організації та є пенсіонером.

Як зазначив директор Центр суспільних досліджень «ПОЛІС» Ігор Процик: «Особливістю депутатського складу Чортківської райради є те, що 23 депутати (а це 42%), тобто майже половина є держслужбовцями та працюють в районних державних адміністраціях, інших державних установах та є працівниками міських, сільських, селищних рад, що є досить таки високим показником. На мою думку, це пов’язано перш за все із реформою децентралізації, зокрема на рівні районних рад вже нових, укрупнених районів, та відповідно процесами передачі комунального майна, а це в першу чергу бюджетні установи до нових райрад та в подальшому до територіальних громад, в структурних підрозділах яких значна кількість депутатів Чортківської райради якраз і безпосередньо працює та може мати конкретну зацікавленість. З іншої сторони стоїть питання збереження бюджетних установ після їх передачі до територіальних громад, а це відповідно і збереження робочих місць як для самих депутатів, які дуже часто є керівниками цих бюджетних установ та загалом робочих місць».

134075077_772829256645701_2287604279697371854_n
134075077_772829256645701_2287604279697371854_n

Фото Центру суспільних досліджень «Поліс» та Максима Огородника

Вибір читачів за тиждень

Відео