Орест Сарматський

«Циганка» з Тернополя увійшла до кращих урбаністичних проєктів десятиліття в Україні

naberezhna-ternopil (Copy)

Підбірку муніципальних проєктів з різних міст України, які стали втіленням нового погляду на комфортне середовище та прикладом для подальших змін вже у 2020-х роках, опублікував «Хмарочос».

Серед таких проектів і набережна «Циганка» у Тернополі.

- Однією з цінностей у сучасному урбанізованому просторі став доступ до води, тому популярні місця для відпочинку містян часто концентруються вздовж річок або озер. Набережна у Тернополі стала прикладом формування подібного середовища. І досить успішним: у 2018 році проєкт отримав гран-прі всеукраїнського конкурсу архітектури та урбаністики Ukrainian Urban Awards, - йдеться у повідомленні. Концепцію реконструкції набережної розробили архітектори громадської ініціативи URBAN.te. Проєкт передбачав перетворення занедбаної території біля Тернопільського ставу на простір для проведення дозвілля, - йдеться у повідомленні. 

Він умовно поділений на сім зон: прогулянкова алея з пристанню, зона для тихого відпочинку, скейтпарк, головна площа з фонтаном, пляж «Циганка» з рестораном, спортивна зона і територія пивоварні. Єдиною частиною, яку не реалізували в запланованому вигляді став пірс.

За задумом авторів проєкту, усі зони активності «нанизуються» на велопішохідний шлях, що є продовженням парку імені Шевченка та частиною пішохідного зв’язку із селом Біла. Основною функцією території все ж залишився громадський пляж. Під час реновації тут обстежили дно, зробили нові душові та громадські туалети, а також аераційний фонтан. Він насичує воду в озері киснем, щоб вона не цвіла.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео