Олеся Поліщук

Музейниці з Тернопільщини зберігають класичний рецепт куті

5ae2b6e43483d65c

Співробітниці Тернопільського обласного краєзнавчого музею зберігають класичний рецепт місцевої куті.

Про це повідомляє «Суспільне».

Головну різдвяну страву починали готувати ще напередодні Святвечора.

За словами завідувачки відділу обласного краєзнавчого музею Наталії Українець, спочатку господині йшли в клуню, брали решето, насипали собі змолоченої пшениці й очищали її від полови. Очищене зерно висипали в ступу, били товкачем, додавши води. Далі пшеницю просушували та ще раз чистили.

За день до Святвечора кутю замочували на ніч. Вранці горщик ставили в піч - тут пшениця мала бути 2-3 години. Вона мала впарюватися, її не можна було помішувати ложкою.

- Тим часом готували мак. Заливали кип’ятком, макітру закривали, залишали на 15-20 хвилин. Зливши зайву воду, бралися його розтирати. Кожну зернинку маку треба розтерти макогоном до стінок макітри, так щоб зернинка побіліла й пустила молочко, – розповіла наукова співробітниця музею Леся Сута.

93285fd086f677b9
93285fd086f677b9

Коли два інгредієнти куті – пшениця та мак були готові, їх змішували разом. До куті додавали горіхи.

- Вони символізували родючість, розум, плодючість і добробут. Подрібнювали горіхи за допомогою качалки та полотняного мішечка. Потім їх висипали в кутю, - розповіла наукова співробітниця Оксана Гулик.

eb7cd7ce4f20ace3
eb7cd7ce4f20ace3

Також до куті додавали мед.

- На території нашого краю кутя була густою, помірно густою і рідкою. Густину регулюють ситою, тобто цукровим сиропом. А на півночі нашої області розріджували кутю за допомогою узвару. Його варили з сушених яблук, груш, слив та вишень, – повідомила Оксана Гулик.

Кутя – це та страва Святвечора, яку куштували першою зі всіх страв.

571b152b6d143f3f
571b152b6d143f3f

Фото з сайту Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео