Орест Сарматський

Земляка-підпільника ОУН у день його 100-річчя згадали на Тернопільщині

F0750016-D750-41F0-BBF0-7B411A272527

Напередодні минуло 100 років від дня народження члена ОУН, Закордонного представництва Української головної визвольної ради та Наукового товариства ім.ШевченкаМирослава Болюха.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook дослідник історії рідного краю, тернопільський художник Олег Кіналь.

- Народився Мирослав Болюх 12 січня 1921 року у селі Кутківці, біля Тернополя. Його батько — Василь був сотником УГА, послом до польського сейму, головою «Українбанку». Мирослав навчався у Тернопільській гімназії товариства «Рідна школа», був провідником юнацтва ОУН в гімназії, арештований поляками (1937), змушений був залишити гімназію, - пише Олег Кіналь.

У 1939 році Мирослав Болюх перебув у Хелмі в підпіллі.

Продовжив навчання у студіях Відня (1940). За наказом ОУН йде в український батальйон «Роланд» в німецьку армію. Пройшов бойовий шлях до Кривого Рогу.

Після розформування «Роланда» - знову у в підпіллі ОУН: в Тернополі, Відні, Празі, Кракові.

Закінчив Мюнхенський Технічний інститут (1945). З сім'єю виїздить до Австралії (1949). Перший голова Об'єднання українців Австралії, голова управи Української головної визвольної ради (УГВР)Голова Союзу українських організацій Австралії (1959-71), заступник президента секретаріату Світового Конґресу Вільних Українців. Очолював Комітет оборони національних і людських прав в Україні, дирекцію кредитової кооперативи «Дністер» та будівельного кооперативу «Одеса».

Також Мирослава Болюх  - один із засновників видання «Енциклопедії українознавства». Фінансував діяльність Українського народного дому та українознавчих студій в університеті Монаша. Редактор ряду видань в Австралії. Автор книги «Оглянувшись у минуле…».

Помер Мирослав Болюх 10 серпня 2012 у Мельбурні.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео