Орест Сарматський

На Тернопільщині можуть побачити в онлайн понад 300 знайдених у лісі документів з архіву УПА 

За підтримки Українського культурного фонду оприлюднено 320 документів підпільників УПА, знайдених у лісі на Львівщині.

Про це повідомляє Центр досліджень визвольного руху, передає Укрінформ.

Центру досліджень визвольного руху вдалося домовитися про копіювання. Відтак весь архів тепер оприлюднено онлайн, сказала директор ЦДВР Анна Олійник.

Архів зайшли 2009 року у лісі поблизу села Лапаївка Львівської області. Його закопали восени 1950 року у металевому молочному бідоні. Знайдений архів розпродали серед колекціонерів в Україні, Німеччині та Польщі.

Лапаївський архів є унікальною знахідкою для науковців та громадськості. Знайдений масив включає, до прикладу, поради для підпільної друкарні, описи вибухівки, інструкцію про ведення фінансів, поіменні списки загиблих повстанців з біографіями та описами обставин загибелі. Ми припускаємо, що архів збирали для Проводу ОУН, ймовірно, частина з документів призначалася для генерала Романа Шухевича, головного командира УПА, пояснив історик Руслан Забілий.

В онлайн викладено інструкції, протоколи допитів; тексти підполковника УПА Степана Фрасуляка — «Хмеля», який керував підготовкою повстанців; звіти підпілля з Волині, Львівщини, Дрогобиччини, Рівненщини, Станіславщини, Тернопільщини; вишкільні матеріали, інструкції, листівки; накази про присвоєння звань воякам УПА; списки загиблих.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео