Орест Сарматський

Архівне фото нагадало, як у місті на Тернопільщині прали 105 років тому

128662957_756573181597328_7590354214835670050_o (Copy)

Рідкісну архівну фотографію показав на своїй сторінці у Facebook історик з Бережан Михайло Музичка.

– Як прали у нашому місті понад сотню років тому? Бойові операції завжди потребували надійного забезпечення тилу. Особливо важливим було питання чистоти, зокрема шпитальної білизни та бинтів. Як із цією відповідальністю справлялись у Бережанах в далекі до появи пральних машинок часи? 

На фото бачимо військову парову пральню у Бережанах 1916 року. Враховуючи військові потреби, подібні заклади обладнували паровими двигунами, що обертали величезні циліндричні металеві баки з брудними речами. У середині ми могли б побачити великі посудини для відмочування, а також жердини для просушування білизни, – пише Михайло Музичка.

Він також звертає увагу на те, що поруч із будівлею видно вантажівку з двома водіями-техніками у шкіряних куртках та кашкетах. На борті вантажівки – надпис «Лазаретне прання білизни». Біля переднього лівого крила розміщений флагшток із прапором та червоним хрестом. У товаристві офіцерів та технічного персоналу пральні, можливо полонених, бачимо групу жінок. Двоє з них мають на голові апостольники – черничі покривала-намітки.

У часи Першої світової війни католицькі черниці стали надійною опорою у лікувальній справі й також могли слідкувати за чистотою і якістю робіт пралень.

На задньому плані праворуч – корпус Польської бурси імені Якубовича в Бережанах, одне крило якої збереглось до наших днів та розташоване на території Бережансього АТК. Це допомагає приблизно зрозуміти, де була розташована пральня у Бережанах 105 років тому.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео