Віра Олександрович

У Тернопільському районі переймалися комунальним майном і комуністичною символікою (фото)

Основне

Звернення про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки прийняли на сесії Тернопільської районної ради сьогодні, 26 січня. 

«За» це рішення проголосували 39 депутатів. Тож документ відразу направили до Тернопільської обласної держадміністрації та у всі територіальні громади новоствореного району, повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуці» голова райради Віктор Козорог. Окрім того, 44 депутати врешті проголосували за внесення змін до районного бюджету. Таким же був результат голосування за «Програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2018-2022 рр.».

Депутати
Депутати

Нагадаємо, депутати зібратися о 10-й годині в приміщенні залу засідань, що у Тернополі, на майдані Перемоги, 1. У порядку денному відразу було чимало цікавих питань. Серед них були й політичні. Так, у зверненні «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» йдеться (цитуємо): «…органи місцевого самоврядування (сільські, селищні та міські ради) у 6-місячний строк, тобто до 21 листопада 2015 року були зобов’язані здійснити демонтаж пам’ятників, пам’ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні, політичних репресій, особам, які обіймали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік (крім осіб, діяльність яких була значною мірою пов’язана з розвитком української науки та культури), працівникам радянських органів державної безпеки, подіям, пов’язаним з діяльністю комуністичної партії… Відтак, якщо протягом цього строку у сільській, селищній, міській раді не прийняли рішення про демонтаж відповідних пам’ятників і пам’ятних знаків та про перейменування районів у містах, скверів, бульварів, вулиць, провулків, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів чи інших об’єктів топоніміки населених пунктів, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму, таке рішення у формі розпорядження приймають сільські, селищні, міські голови у 3-місячний строк...». 

Президія
Президія

Депутати наголосили, що процес декомунізації у Тернопільській області мав завершитися до 21 травня 2016 р. Однак досі надходять повідомлення, що цього не сталося. Саме через це і оформили та ухвалили відповідний документ і вирішили надіслати його в ОДА. Також на цьому засідання прийняли звернення щодо вшанування 20-х роковин з дня смерті єпископа Української греко-католицької церкви Івана Прашка (див. довідку – прим.). Зокрема, 31 січня у Збаражі відбудуться заходи з нагоди вшанування пам’яті нашого земляка. Того дня запланували також погашення марки і освячення могили. До участі у цих заходах запросили голову Тернопільської обласної ради Михайла Головка.

сесія2
сесія2

До речі, депутати також проголосували про передачу комунальних закладів і комунального майна з спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільського району до комунальної власності Теребовлянської, Підволочиської, Підгаєцької, Збаразької, Козівської, Бережанської громад.

Довідка. Іван Прашко народився 1 травня 1914 р. у Збаражі. Помер 28 січня 2001 р. у місті Мельбурн (Австралія). Єпископ Української греко-католицької церкви. Із 24 червня 1982 року до 16 грудня 1992 року - єпископ Мельбурнської єпархії свв. апп. Петра і Павла. Дійсний член НТШ (1965 р.), член Українського історичного товариства.

Фото зі сторінки Тернопільська районна рада у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео