Тамара Коблик

27 січня в історії Тернопільщини

27

Цього дня народилися:

Гніздовський Яків (1915, с. Пилипче, нині Борщівський район — 8 листопада 1985, Нью-Йорк, США) — американський художник українського походження, графік, кераміст, мистецтвознавець.

Hnizdovsky_wc_87
Hnizdovsky_wc_87

Горбачевський Антін (1856, Зарубинці, нині Збаразький район — 25, 26 чи 27 квітня 1944, Сянок) — український галицький громадський і політичний діяч у Галичині, адвокат (доктор права), співзасновник УНДП, посол до Галицького сейму, делеґат Національної Ради ЗУНР. Брат Івана Горбачевського.

Antoni_Horbaczewski
Antoni_Horbaczewski

Громовий Денис (1987, с. Ємилівка Голованівського району Кіровоградської області — 26 серпня (або 31) серпня 2014, смт Велика Новосілка (або під м. Іловайськ)) — український військовик, старший оператор гранатомета 3-го батальйону 51-ї окремої механізованої бригади (Володимир-Волинський). З 2007 року постійно проживав із сім’єю на Тернопільщині. Похований у селі Росохач Чортківського району Тернопільської області. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, нагороджений 13 серпня 2015 року орденом «За мужність» III ступеня.

Громовий_Денис_Володимирович
Громовий_Денис_Володимирович

Шлемкевич Микола (1894, с. Пилява, нині Бучацького району — 14 лютого 1966 м. Пассейк, Нью-Джерсі, США) — український філософ, публіцист, громадсько-політичний діяч, дійсний член НТШ і УВАН. Дослідник історії української культури, зокрема, літератури та філософії. Псевдо: М. Іванейко, С. Вільшина, Р. Срібний.

D-r_Mykola_Shlemkevych_-1
D-r_Mykola_Shlemkevych_-1

Цей день в історії Тернопілля:

27 січня 1527 року - у битві під Кременцем військо князя Костянтина Острозького розбило 17-тисячну кримську орду й врятувало велику кількість бранців.

27 січня 1899 року – у с.Токи Підволочиського району помер священик, хоровий диригент, громадсько-освітній діяч Панкратій Білінський.

27 січня 1940 року - розпочала свою роботу Тернопільська обласна бібліотека для дітей, її фонд нараховував 4500 примірників документів. Сьогодні книгозбірня — найбільше книгосховище літератури для дітей в області. Її фонд становить 150 тис. примірників документів. Бібліотеку щорічно відвідують 12,5 тис. користувачів, яким видається понад 200 тис. примірників документів. Книгозбірня має розгорнуту структуру, а це 7 функціональних відділів і 2 сектори. До послуг користувачів — Інтернет-центр. У бібліотеці діють програми «Бібліотека і освіта», «Бібліотека і користувач», «Діти і книга».

27 січня 1941 року – у Кракові (Польща) помер релігійно-церковний діяч, крилошанин, доктор теології, професор Станіславської духовної семінарії, Апостольський адміністратор Лемківщини, уродженець Бучаччини о.Яків Медвецький.

27 січня 1944 року - для відбудови Тернополя і області після війни засновано організацію «Тернопільбуд».

27 січня 2014 року - депутати Тернопільської міської ради прийняли рішення про визнання Народної Ради України як колегіального органу, уповноваженого представляти інтереси народу України.

27 січня 2014 року – Тернопільська міська рада вирішила заборонити на території міста діяльність і використання символіки Партії регіонів та Комуністичної партії України, як таких, що суперечать національним інтересам та порушують права і свободи громадян.

27 січня 2015 року - у зоні проведення АТО загинув військовослужбовець 26-а артилерійської бригади, уродженець  с.Голотки Підволочиського району Володимир Чеславський. Працював водієм у колгоспі. На фронт пішов добровольцем.

27 січня 2015 року – у м.Київ, від отриманих в бою у зоні АТО ран, помер старший солдат 80-ї окремої аеромобільної бригади, уродженець с.Трибухівці Бучацького району Ігор Римар. Проживав у с. Ріпинці Бучацького району. Отримав тяжкі поранення 9 січня під час атаки російських бойовиків на новий термінал аеропорту Донецька. Через обстріли йому довелось чекати близько семи годин, перш ніж побратими змогли вивезти пораненого з аеропорту до шпиталю, спочатку в Артемівськ, а потім — до Харківського військового госпіталю. Більше двох тижнів воїн боровся за життя, переніс чотири операції. Поховали Героя на цвинтарі у с.Трибухівці. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Сьогодні – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Це страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933-1945-х років і отримало назву – Голокост, призвело до умисного винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин, породжене ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом і принизливими забобонами, які панували тоді в фашистської Німеччини - НЕ ПОВИННО ПОВТОРИТИСЯ!

В історії людства було безліч «темних» плям, але так відверто, широкомасштабно і цинічно, суспільство ще не падало ніколи. Маніпуляції громадською свідомістю, нездорові ідеї і злочинне замовчування, які супроводжували весь цей жах, не давали тоді повною мірою усвідомити справжній стан речей, і це сумно. Однак все світове співтовариство здригнулося, коли почали відкриватися факти і підтвердження подібних злодіянь, причому в справжніх «промислових» масштабах. Ми не повинні допустити, щоб подібне ще хоч коли-небудь повторилося!

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, який відзначається 27-го січня, прийнятий на офіційному рівні Генеральною Асамблеєю ООН 1-го листопада 2005-го року, резолюція A/RES/60/7 . Метою запровадження цієї сумно пам’ятної дати є активна просвітницька робота та сприяння у запобіганні можливих майбутніх актів геноциду, а так само зневаги до цінності людського життя.

Міжнародне співтовариство "беззастережно засуджує всі прояви релігійної нетерпимості, підбурювання, переслідування або насильства щодо окремих осіб або громад, зумовлені етнічним походженням або релігійними віруваннями, де б вони не мали місце", - йдеться в тексті резолюції. Справжні і майбутні покоління не повинні забувати уроків наших загальнолюдських і настільки трагічних катастроф, інакше може виникнути дуже високий ризик повторення подібних моментів у майбутньому.

vgolos.com_.ua_holokost_
vgolos.com_.ua_holokost_

27 січня у дохристиянські часи наші пращури молилися до Бога, що пробуджує природу, Ярила-Сонця та просили сил, аби відігнати темряву і закликати весну.

Jarilo
Jarilo

Іменини сьогодні святкують Остап, Ніна, Веніамін, Сергій, Ярема.

Вибір читачів за тиждень

Відео