Орест Сарматський

Парламент пропонує присвоїти звання Героя України дивізійнику з Тернопільщини 

Mulik.max-1920x1080 (Copy)

Днями Верховна Рада більшістю голосів підтримала запит до Президента щодо присвоєння звання Героя України Михайлу Мулику, ветерану дивізії “Галичина” та уродженцю Тернопілля.

Про це повідомила авторка запиту, народний депутат України Оксана Савчук на своїй сторінці у Facebook.

– Тішить, що парламент розуміє подвиг дивізійників і їхній безцінний внесок у збереження української державності! Слава Україні! Рада, що в День пам’яті Героїв Крут ми вшановуємо героїв, які виборювали Україну дня нас, – зазначила парламентарка.

Тепер запит має розглянути Президент Володимир Зеленський. Впродовж 15 днів глава держави зобов’язаний повідомити народного депутата України про результати розгляду.

Михайло Мулик народився 28 жовтня 1920 року в селі Горожанка на Тернопільщині. Як зазначає «Курс», у 17 років став вступив до Організації Українських Націоналістів. За її завданням у вересні 1943 року вступив до лав дивізії “Галичина”, де служив радистом. Брав участь у битві під Бродами у липні 1944 року. Згодом потрапив до радянського полону. Після тортур у московській Луб’янці Мулика на 10 років відправили до таборів. Покарання відбував на вугільних шахтах у Московській області та в Республіці Комі.

Зі заслання повернувся у 1958 році. Оселився у Станіславові, тепер – Івано-Франківськ. Працював бухгалтером у виробничому об’єднанні “Прикарпатліс”. 1989-го року став членом культурно-наукового товариства “Рух”.

У 1991 році організував Товариство політичних в’язнів і репресованих. За рік із дивізійником Володимиром Малкошем створив Братство колишніх вояків “Галичини”.

У 2017 році отримав звання почесного громадянина Івано-Франківська.

Помер 25 січня 2020 року в Івано-Франківську. Похований на Алеї слави. Досі не реабілітований українською владою.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео