Орест Сарматський

Мешканці Тернопільщини роблять ставку на сонячну енергію

630_360_1529328652-7197 (Copy)

Все більше жителів Тернопільщини, з огляду на постійне зростання тарифів на газ та електроенергію, роблять ставку на сонячну енергетику, беручи приклад із інших областей України.

Як повідомляє Укрінформ, вже близько 30 тис. родин в Україні перейшли на сонячні електростанції, інвестувавши 600 млн євро.

– Заступник голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко акцентує на тому, що СЕС у домогосподарствах є малою енергогенерацією, яку необхідно активніше розвивати в Україні. Така генерація є ефективною, оскільки виробництво електроенергії відбувається у точці споживання, – каже чиновник.

Крім того, важливо зазначити, що в Україні вже побудовані потужності, що виробляють обладнання, зокрема для сонячних електростанцій. Так, завод KNESS у Вінниці має потужність випуску сонячних панелей на 400 МВт у рік. Тобто, кошти, сплачені за обладнання, залишаються в Україні, створюючи нові робочі місця, збільшуючи надходження податків до бюджетів.

За  останніми даними, до трійки регіонів-лідерів за кількістю встановлених домогосподарствами СЕС входять: Дніпропетровська область – 4184, Тернопільська – 2512, Київська – 2350.

Нагадаємо, на державному рівні для усіх приватних домогосподарств, які встановлюють сонячні станції потужністю до 30 кВт, працює «зелений» тариф. За цим тарифом власники СЕС можуть продавати надлишок згенерованої електроенергії у мережу.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео