Орест Сарматський

Названо найрентабельніші польові культури, які варто вирощувати в Україні (Агроновини)

0401 (Copy)

Традиційно, на українських полях вирощується соняшник, пшениця та кукурудза, так як вони мають високу рентабельність. Але існують й інші культури, здатні принести високий дохід та на які варто звернути увагу агроному. 

Про це повідомляє прес-служба Департаменту розвитку промисловості та АПК Хмельницької ОДА, пише agronews.ua.

Перш ніж зайнятися аграрним бізнесом потрібно уважно вивчити питання про те, яку культуру вигідно вирощувати в Україні. Це допоможе прийняти правильне рішення та приступити до реалізації плану. Другим ключовим моментом є закупівля насіння. Тут важливо уважно й відповідально підійти до справи, тому що від посівного матеріалу безпосередньо залежить урожай.

Найрентабельнішими польовими культурами є:

Соняшник. Популярність олійної культури обумовлена хорошою врожайністю незалежно від кліматичних умов. Витрати на вирощування залежать від регіональних особливостей, але в будь-якому разі вони окупаються. Як посівний матеріал мають високий попит гібриди. У цьому випадку рослини дозрівають одночасно та мають практично однаковий розмір. Не менш популярні звичайні сорти, а також кондитерські та олійні види рослини. Рентабельність соняшнику тим вище, чим більше площа зайнята посівами.

Кукурудза. Зернова культура має незмінний попит серед споживачів. З неї роблять багато різних продуктів, зокрема крупу, олію, борошно. Також кукурудзу використовують у ролі кормів для тварин.

Сорт рослини вибирають залежно від мети, а ось технологія вирощування практично нічим не відрізняється. Рентабельність кукурудзи багато в чому залежить від регіону вирощування, застосування нових технологій та якості насіння.

Сорго. Багаторічна злакова рослина швидко набирає популярність серед аграріїв країни, і це не дивно, адже вирощування культури дуже вигідно. Сорго стійко переносить посуху, майже не вражається шкідниками та хворобами. Невибаглива культура придатна для висаджування в бідному та засоленому ґрунті, при цьому не вимагає застосування спеціальної техніки. Сорго буває зернове, цукрове, лимонне, віничне, трав’янисте. Усього налічують 70 культивованих сортів рослин, і кожен вид активно застосовується в різних сферах: від тваринництва до парфумерії. Рентабельність культури становить близько 200%. Увага: ця злакова рослина є одним із найцінніших джерел біопалива. За ефективністю й економічністю застосування сировини культура перевершує популярну в цій галузі кукурудзу.

Пшениця. При дотриманні технології вирощування, застосування добрив і захисту рослина дає високий відсоток врожаю. Добре зарекомендували себе за рівнем урожайності гібридні сорти.

Соя. Ця культура цінна своєю здатністю задовольнити потребу людини в рослинному білку. Зацікавленість у якісному зерні постійно підвищується, і попит на сою зростає. В останні роки за відсотком рентабельності вона змагається з пшеницею. Сорти необхідно вибирати в залежності від планованої місцевості висадки. Крім інших вигід, соя оздоровлює землю, насичуючи її азотом. Після неї можна вирощувати будь-яку іншу культуру. Додаткові витрати на підготовку ґрунту в цьому випадку не будуть потрібні. Ринок сої в Україні розвивається, динаміка цін стабільна, і, завдяки постійному попиту, прибутковість вирощування максимальна.

Популярні тепличні рослини:

Основний прибуток з теплиці отримують за кілька тижнів до сезону появи продукту на ринку. У цей час попит стає більше, ціни, відповідно, вище, а проблеми з реалізацією мінімальні. У теплиці вигідно вирощувати:

* розсаду;

* зелень;

* лікувальні рослини;

* огірки, томати, редис;

* полуницю, малину;

* квіти;

* гриби.

Цікаво: до середини XXI століття потрібно буде на 70% більше їжі, ніж зараз. Такий прогноз зробила ООН, підрахувавши приріст населення до 2050 року. Число людей у всьому світі збільшиться на 2,5 млрд і складе 9,1 млрд осіб. Відповідно, попит на аграрну продукцію зростатиме з кожним роком.

0402 (Copy)
0402 (Copy)

Стало відомо, чому Китай буде клонувати свиней

Після кризи в галузі свинарства, що почалася через епідемію АЧС у 2018 році, Китай поступово відновлює галузь.

Перезапускаються старі та будуються нові свинокомплекси. Зокрема, Академія сільськогосподарських наук Хубею спільно з Hubei Jinbao Boar Genetic Technology планує створити господарство, де буде практикуватися клонування свиней.

Про це повідомляє meat-inform, пише agronews.ua.

Тваринницький комплекс, який мають побудувати в місті Цзінмень, буде спеціалізуватися на розведенні цінних порід свиней. Це дозволить Китаю задовольнити потреби свинарства в якісному маточному поголів’ї і зменшити обсяги закупівель свиней за кордоном. Також клонування може допомогти врятувати види кабанів, що зникають.

– Технологія клонування може дозволити вивести велику кількість якісних племінних свиней і прискорити прогрес їх генетичного поліпшення. “Ідеальні свині” повинні мати високі показники конверсії корму, якісне м’ясо, високу продуктивність, короткий виробничий цикл, високу плодючість і стійкість до хвороб, – заявив заступник голови Академії сільськогосподарських наук Хубею Хуа Зайдун.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео