Орест Сарматський

Прибутки аграрних підприємства України у 2020 році рекордно зросли (Агроновини)

1201 (Copy)

Прибутки сільськогосподарських підприємств у 2020 році зросли до 58,4 млрд грн, тобто на 47,7% перевищили показники 2019 р. 

Такі підрахунки озвучив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, йдеться у повідомленні інституту, пише agronews.ua.

За його словами, такий результат досягнуто виключно за рахунок зростання прибутків у рослинництві, які збільшилися на 55,2%. При цьому прибутки у тваринництві зменшились на 2,9 млрд грн.

— Найбільші прибутки сільськогосподарські підприємства одержали на виробництві соняшнику — розрахунково 21,1 млрд грн, пшениці — 19,0 млрд грн, кукурудзи на зерно — 11,9 млрд грн, ріпаку — 6,6 млрд грн, а також молока — 3,8 млрд грн, — підрахували науковці.

Найбільші збитки, зазначив науковець, підприємства галузі одержали на виробництві яєць — 4,9 млрд грн, а також вирощуванні: великої рогатої худоби — 1,4 млрд грн; свиней — 0,7 млрд грн; птиці — 0,35 млрд грн; цукрового буряка — 0,28 млрд грн; гороху — 0,25 млрд грн.

1202 (Copy)
1202 (Copy)

В Україні потепління призводить до виснаження озимих культур

Наразі посіви озимих культур в Україні, як і раніше, знаходяться в стані зимового спокою, але з продовженням потепління у рослин озимих зернових культур можуть початися незначні ознаки життєдіяльності, що проявляється в зміні кольору і росту листових пластинок.

Про це інформує НААН, пише agronews.ua.

Зазначається, що візуальний аналіз життєздатності рослин в польових умовах і відрощування їх за допомогою експрес-методів свідчать про те, що тільки в окремих сортів озимої пшениці відзначається незначне пошкодження листових пластинок, які зможуть швидко відновитися з наростанням температурного режиму.

В цілому, стан посівів озимих зернових в Україні до кінця третьої декади січня на більшості площ оцінювалося вченим як добрий та задовільний.

— Разом з тим, метеорологічні умови, які спостерігаються протягом останніх днів, створюють нові виклики в перезимівлі озимих культур. На глибині залягання вузла кущіння температура становить близько 0 °C, ґрунт під сніговим покривом талий. При таких умовах рослини витрачають цукри на дихання, що веде до їх виснаження. Своєю чергою ослаблені рослини піддаються негативному впливу грибкових патогенів, — додали фахівці.

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео