Віра Олександрович

У Тернопільському районі довели, що пам’ятають В’ячеслава Чорновола (фото)

Сесія6

Про 30-ліття Галицької Асамблеї і Всеукраїнського республіканського референдуму згадали на сесії Тернопільської районної ради 24 лютого. Проте йшлося на засіданні не лише про історію, адже депутатів стурбувала і можливість імпорту газу та електроенергії із Російської Федерації.

Так, «за» звернення на підтримку Декларації про державний суверенітет України районні обранці того дня дали 43 голоси. Цей документ тепер спрямують головам територіальних громад району. Мовляв, цей документ варто прийняти всім із нагоди 30-ліття Галицької Асамблеї і Всеукраїнського республіканського референдуму.

Сесія5
Сесія5

На сторінці голови райради Віктора Козорога у соціальній мережі «Фейсбук» оприлюднили текст ухваленого звернення. У ньому, зокрема, йдеться (цитуємо): «…У період боротьби за незалежність України керівництво трьох галицьких областей, Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської, досить тісно координували свої дії. Тридцять років тому, 16 лютого 1991 року, в приміщенні Львівського оперного театру відбулося розширене спільне засідання депутатів рад цих областей, котре журналісти згодом охрестили «Галицькою Асамблеєю». На цьому засіданні були присутні також делегації Рівненської, Волинської, Житомирської, Чернівецької областей, народні депутати, представники громадських організацій. Під загрозою стояла прийнята напередодні, 16 липня 1990 року, Декларація про державний суверенітет України. Хоча вона уже в преамбулі констатувала верховенство на території держави українських законів над союзними, про самостійність і неподільність влади в межах території України, про рівноправність у зовнішніх зносинах…».

У зверненні згадали, що 5 вересня 1991 року «Галицька Асамблея» засіла вдруге. Тепер - у Тернополі, в палаці культури «Березіль». Там кандидатом у Президенти України й висунуто В’ячеслава Чорновола.

«…Пропонуємо у закладах освіти і культури провести інформаційно-просвітницькі, інші заходи, організувати фотовиставки, ознайомити через Інтернет із архівними документами цього періоду», - йдеться згодом у зверненні.

Сесія10
Сесія10

На тій же сесії депутати прийняли звернення щодо неприпустимості відновлення імпорту газу та електроенергії із Російської Федерації. Його підтримали 42 депутати. Документ тепер відправлять Президенту України Володимиру Зеленському, у Верховну Раду і Кабінет Міністрів. Текст цього звернення також оприлюднили (цитуємо): «…Україна вже понад 5 років не купує газу в Росії, і наша енергетична незалежність від агресивної імперії є одним головним здобутків минулого десятиліття. Відступити від цього – це значить капітулювати перед Росією. Спроба використати результати безгосподарності для виправдання постачання електроенергії з Росії — це перехід стратегічно важливої «червоної лінії». Проти цього має виступити суспільство і всі здорові політичні сили!».

Відтак депутати Тернопільської районної ради закликали Президента, Верховну Раду і Уряд утриматися від прийняття будь-яких рішень, спрямованих на відновлення імпорту газу та електроенергії з Росії.

До речі, під час цього засідання обранці ухвалили понад 30 різних питань, а також вирішили подальшу долю районної лікарні. Окрім того, на засіданні не обійшлося без гучних політичних звернень до керівництва держави.

Фото зі сторінки Тернопільська районна рада у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео