Орест Сарматський

Україна експортуватиме яйця до Ефіопії (Агроновини)

In hands of woman packing eggs in supermarket

Україна та Ефіопія погодили форму сертифіката здоров’я на експорт з столових яєць, призначених для споживання людиною. Компетентні органи обох країн узгодили відповідний документ.

Про це повідомляє пресслужба Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, пише agronews.ua.

Це означає, що українські виробники столових яєць отримали можливість експортувати свою продукцію до Ефіопії.

– Завдяки спільним зусиллям держави та бізнесу ми розширюємо географію експорту продукції нашої держави, і зі свого боку робимо все можливе для підтримки іміджу нашої країни як надійного торговельного партнера, – зазначила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Держпродспоживслужба також працює над відкриттям ринків інших африканських країн для експорту столових яєць та яєчної продукції. У цьому списку: Гана, Марокко, Алжир, Ангола та Південно-Африканська республіка.

0302 (Copy)
0302 (Copy)

Фермери погрожують страйками через тиск податкової

Українські фермери оголосили попереджувальний страйк 16 березня о 9.00 через тиск податкової на агрогалузь, зокрема на середні та дрібні фермерські господарства.

Про це повідомляє Всеукраїнський Конгрес Фермерів. 

– До цього часу влада має відреагувати на вимоги працівників галузі, – такий ультиматум озвучив Іван Слободяник, голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів під час пресконференції.

Фермерів закликають в областях виходити до будівель ОДА, а в Києві запрошують до страйків всі аграрні асоціації, кого стосується проблема з податковими перевірками та штрафами.

Так, аграрії вимагають:

* скасувати ліцензії на зберігання пального для власних потреб;

* замінити ліцензування пального простим декларуванням;

* зменшити штрафи за зберігання пального в 10 разів (наразі сума сягає 500 тис. грн);

* продовжити мораторій на перевірки від держорганів до кінця карантину;

* повернути спецрежим ПДВ для агровиробників.

— Ми надавали запит у податкову стосовно того, що відбувається зараз з перевірками по пальному. Відповідь шокувала — податкова перевиконала план перевірок утричі. Тобто, зазвичай державні органи перевіряють 5% суб’єктів, але серед тих хто отримав ліцензії на пальне, перевірили вже 15%. Про штрафи нам не відповіли, але уявити це не важко, бо під час перевірок податківці тиснуть на фермерів і створюють стресові ситуації, коли керівник фермерського господарства підписує усі протоколи, які показують, — розповів голова Конгресу Фермерів.

Він зазначив, що Конгрес Фермерів розробив проєкт закону, який внормовує проблему зі зберіганням пального, але щоб його ухвалила Верховна Рада потрібен час. І доки документ розглядатимуть податкова вже зараз має зупинити перевірки аграріїв.

Йдеться про запровадження ліцензування місць зберігання пального для власних потреб. Ідея полягала в детінізації ринку пального, але під дію закону потрапили й аграрії.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео