Оксана Бучко

Тернопільських військовослужбовців найчастіше турбує питання трудового права

Ветерани війни та учасники бойових дій (УБД) – у трійці категорій громадян, які найчастіше потребують правової допомоги, зазначають у Тернопільському центрі з надання БПД.  Серед найпоширеніших питань, з якими військовослужбовці звертаються до центрів – трудове право.

Під час дії особливого періоду за мобілізованими працівниками, а також прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі при укладенні нового контракту, на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення зберігається:

-робоче місце, посада та середній заробіток (військовослужбовці звільняються від виконання посадових обов’язків);

-право на щорічну відпустку (пункт 2 частини першої статті 9 Закону України «Про відпустки».

-трудовий стаж не переривається.

-трудові гарантії поширюються також на поранених, полонених або визнаних безвісно відсутніми до моменту звільнення їх з військової служби, повернення з полону, появи після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.

Детально про те, які існують трудові гарантії для військовослужбовців, розповідається у відповідному розділі мобільного застосунку «Твоє право» – безкоштовному універсальному юридичному довіднику в смартфоні. Крім цього, додаток «Твоє право» містить інформацію щодо укладення контракту про проходження військової служби, звільнення та дострокове розірвання контакту, грошове забезпечення військовослужбовця, допомоги на піднайом житла, матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань, кредитних гарантій тощо.

Також для більшості країн Європи характерною є наявність інституту омбудсмена для військовослужбовців, завдання якого - захищати права людини й реагувати на порушення.

Загалом, у період з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2020 року найчастіше ветерани війни та УБД зверталися за правовою допомогою щодо:

-оскарження рішень, дій та бездіяльності органів державної влади та місцевого самоврядування (19,5% від загальної кількості звернень цієї категорії суб’єктів права на БВПД);

-державної допомоги, виплат, компенсації (7%);

-укладення та розірвання шлюбу (5,6%);

-стягнення аліментів або утримання (3,6%);

-гарантій та компенсацій (3,2%).

Як інформує Тернопільський центр з БПД, 5 січня 2017 року набрали чинності зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», які значно розширили права ветеранів війни та УБД, а також осіб, які звернулися для отримання такого статусу, щодо отримання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД). Якщо раніше ця категорія осіб могла звертатися за БВПД виключно щодо вирішення питань їхнього соціального захисту, то з 2017 року – з будь-яких питань.

До слова, з 1 липня 2015 року по 31 грудня 2020 року від ветеранів війни та УБД до системи надання безоплатної правової допомоги надійшло 43 648 звернень про надання БВПД. З них – 43 239 звернень надійшло від ветеранів війни та УБД, а 409 – від осіб, які звернулися із заявою про отримання статусу УБД.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео