Оксана Бучко

За допомогою адвокатів центру з надання вторинної правової допомоги на Тернопільщині  виправдали трьох осіб

5

Протягом 2020 року у центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області видали 1 445 доручень адвокатам для захисту у кримінальних справах. 

Адвокати системи безоплатної правової допомоги за дорученнями Регіонального центру отримали наступні результати:

-три виправдувальних вироки, тобто повністю довели невинуватість людини, яку намагались звинуватити у вчиненні злочину;

-три закриття провадження за відсутності складу/події злочину або не встановлення доказів для доведення вини особи;

-14 випадків зміни правової кваліфікації злочину на менш тяжкий;

-15  випадків відмови у задоволенні клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або зміна чи скасування такого запобіжного заходу;

-31 випадок звільнення від відбування покарання з випробувальним терміном.

4
4

Цьогоріч у центрі також провели широку інформаційну кампанію щодо права на захист і БПД, перевірили наявність у кожному підрозділі правоохоронних органів на Тернопільщині наявність інформаційних матеріалів про систему, а при потребі поновили такі матеріали.

Окремої уваги заслуговує старт Пілотного проекту  «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» . Програма відновлення для неповнолітніх надає можливість дітям, які допустилися помилки у житті, не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими. Не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Продовжувати навчання у школах та інших навчальних закладах. Ця програма застосовується за чотирьох умов. Перша – наявність потерпілої сторони. Друга – якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості. Третя – визнання ним факту вчинення злочину. Четверта – і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі. Якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, успішно пройде етап ресоціалізації, має шанс бути звільненим від кримінальної відповідальності. Медіаторами у цьому процесі виступають адвокати, які співпрацюють із системою БПД та успішно пройшли навчання.

Правопросвітницька робота зі зрозумілих причин, проводилась, як правило, онлайн, проте, ми не оминали нагоди зустрітись з людьми наживо.

Працівники центру також роводили правопросвітницькі заходи в закладах освіти, культури,в тому числі великомасштабні заходи, коли ще не діяли карантинні обмеження.

6
6

7
7

Адвокатів, які надають БВПД, постійно заохочують підвищувати свій професійний рівень з метою забезпечення надання послуг найвищої якості.   Регіональним центром ведеться робота по залученні адвокатів до участі в конкурсах по відбору адвокатів, для надання БВПД. 10 червня 2020 р. на Тернопільщині відбувся завершальний етап 12 –го конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги – індивідуальна співбесіда. За результатами конкурсу до співпраці з системою долучились 19 адвокатів.

Фото БПД

Вибір читачів за тиждень

Відео