Віра Олександрович

На Тернопільщині вирішили потурбувати Президента, Верховну Раду і РНБО (фото)

Із вимогою продовжити бюджетну децентралізацію звернулися до керівництва держави депутати Тернопільської обласної ради. Сталося це сьогодні, 17 березня. Загалом на першому засіданні політики ухвалили близько 10-ти звернень різного спрямування.  

Нагадаємо, у порядку денному 2-ї сесії обласної ради було 66 питань. Пункт «Про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Верховної ради про необхідність внесення змін до законодавства щодо продовження бюджетної децентралізації і забезпечення спроможності обласних бюджетів» ініціював особисто голова найвищого представницького органу краю Михайло Головко.

Головко
Головко

У тексті звернення, зокрема, йдеться (цитуємо): «…децентралізації, що триває в Україні останні роки дає свої плоди через зростання спроможності органів місцевого самоврядування вирішувати конкретні питання соціально-економічного розвитку. Разом із тим, частка місцевих бюджетів в зведеному бюджеті України є досить низькою, порівняно з Німеччиною чи Польщею… Із децентралізацією на місця передали чимало обов’язків і відповідальності, які, згідно із принципом субсидіарності, вимагають збільшення фінансового ресурсу….». 

З огляду на необхідність зміцнення дохідної бази місцевих бюджетів, підвищення ступеня їхньої фінансової незалежності, до Бюджетного кодексу України, на думку тернопільських депутатів, варто внести певні зміни. Саме їх і запропонували у зверненні. «За» були 49 обранців краян.

Депутати
Депутати

Такою ж високою була активність політиків під час голосування за питання «Про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Президента, Верховної Ради і Ради національної безпеки і оборони України про невідкладне прийняття закону щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораціонізм». 

Зауважимо, запропонував внести це питання у порядок денний депутат Василь Чашка. Він же був ініціатором появи іншого пункту: «Про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Президента, Верховної Ради, Вищої ради правосуддя, Офісу Генерального прокурора щодо внутрішньополітичної ситуації та оцінки діяльності правоохоронної і судової систем».

Чашка
Чашка

Щоправда, «за» це рішення проголосував лише 41 депутат. Варто додати, що у порядку денному сесії були не лише політичні звернення. Частина рішень стосувалася суто захисту інтересів нашого краю. Про це на «Терені» читайте згодом.

Фото авторки та з трансляції сесії на сайті обласної ради 

Вибір читачів за тиждень

Відео