Орест Сарматський

На Вінниччині почали виготовляти пюре і пасту з часнику (Агроновини)

1701 (Copy)

У Вінницькій області фермерське господарство «Агро Майстер» виробляє пюре і пасту з часнику. 

Про це розповів заступник керівника господарства Василь Гудзовський, передає Голос України.

Нагадаємо, свою роботу завод із переробки часнику розпочав на початку поточного року.

ФГ пропонує селянам вирощувати часник і продавати на переробку. Дві тисячі тонн часнику готові закуповувати на переробку в «Агро Майстер». Така річна потужність технологічної лінії.

Приблизно 300-400 т зубчиків фермер вирощує самотужки на орендованих полях. Решту планує закуповувати в інших господарствах, а також у селян, дачників.

Нині обладнання працює у тестовому режимі. Виготовили першу продукцію часникову пасту і пюре. Крім того, очищені зубчики розфасовують у вакуумні упаковки, пропонують у замороженому вигляді.

– Вся країна пропахла китайським часником. Соромно говорити, але це правда. Запитайте у директора будь-якого харчового підприємства: «Де закуповуєте часник?». У Китаї! Здебільшого завозять у вигляді порошку, його додають до ковбасних, інших м’ясних виробів, риби, хлібобулочної продукції. Хіба ж ми не можемо самі заробляти на такій культурі? – ділиться думками Василь Гудзовський.

Як зазначається, 6 років тому Василь Гудзовський уперше посіяв часник на двогектарній площі. Тепер її збільшили у понад п’ять разів. Заробляти на такій культурі не вдавалося. Конкурувати з китайцями непросто. Вони мають можливість знижувати ціни, бо, певне, отримують дотації, наші фермери позбавлені цього. Мова про тих, хто вирощує часник. Досвідчений господарник вирішив продавати не лише зубчики, а й продукцію з нього.

– Коли з часнику взяти все, що можливо, тоді з’явиться надія на прибуток. Так я зацікавився переробкою. З’ясувалося, що у нас цим ніхто не займається. Не тільки в області. Не знайшов такого підприємства у державі. Кошти збирали, як кажуть, з миру по нитці. Левову частку становили кредити: частину грошей дали в обласному Фонді підтримки фермерства, їх доповнили позичкою одного з банків. Майже все придбане обладнання вітчизняне. Тільки частину закупили за межами держави, бо наша промисловість не виробляє. Лінію встановили у будівлі колишнього хлібозаводу в Липовці. Взяли приміщення у довгострокову оренду і обладнали цех з комплексної переробки часнику, тут же маємо склади, – розповів підприємець.

Фермер зазначив, що паст і пюре буде декілька видів. Нині над цим працюють технологи. На заводі також готують зубчики до тривалого зберігання у вакуумних упаковках та для заморожування.

Продукція господарства має сертифікат якості. Проходить подвійний контроль. Спершу досліджують сировину, а вже потім вироби з неї. Роблять це у державній сертифікованій лабораторії.

Зацікавити партнерів планують тим, що даватимуть насіння. Переважно двох сортів – «Любаша» і «Дюшес».

– Наше господарство уже набуло досвіду вирощування насіннєвого матеріалу. Більше того, ми його не тільки вирощуємо, а й реалізуємо деяким господарствам. Щоб зацікавити у співпраці, забезпечуємо їх насінням за умови, що потім гарантовано закупимо вирощений урожай. Можемо укладати такі договори як з сільгосппідприємствами, так і з окремими господарями, – підсумував Василь Гудзовський.

1702 (Copy)
1702 (Copy)

В Бельгії розробили дрон для підрахунку фруктів з повітря

Бельгійський науково-дослідний інститут Flanders Make розробив дрон для підрахунку фруктів. Завдяки штучному інтелекту літаючий робот може підраховувати кількість полуниці з повітря, допомагаючи виробникам точніше прогнозувати урожай.

Про це повідомляє Future Farming.

Зазначається, що робот, використовуючи камери та датчики, їх алгоритм може навіть проводити інвентаризацію на складі. 

– Наш алгоритм проаналізував зображення і підрахував кількість фруктів і/або квітів, які було видно. Шляхом ручного підрахунку під час дослідження вони змогли визначити похибку між кількістю квітів, які розпізнаються цифровим способом, і фактичною кількістю квітів, – розповів дослідник Роб Хейлен.

За його словами, знаючи цю похибку, можна дуже точно визначити фактичну кількість квітів на основі швидко зібраних зображень з дронів. Ключовим фактором успіху проєкту розробник називає використання штучного інтелекту. 

– Ця технологія дозволяє дронам виконувати завдання повністю незалежно, і з блискавичною швидкістю аналізувати зібрані зображення, – підсумував Роб Хейлен.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео