Орест Сарматський

Оприлюднено сенсаційну версію щодо побудови та імовірного фундатора замку на Тернопільщині (фото) 

Заставка01 (Copy)

Науковий працівник Національного заповідника «Замки Тернопілля» Галина Кобаса поділилася з кореспондентом «Терену» своїм дослідженням, що стосується замку у Теребовлі.

- Серед міст і замків, які здобув восени 1349 р. польський король Казимир ІІІ Великий, в “Хроніці” Яна з Чарнкова зазначений і замок в Теребовлі. Це наразі перша писемна (наративна) згадка про цю фортецю. Якщо твердиня в Теребовлі восени 1349 р. вже існувала, то очевидно, що вона була збудована раніше. Для встановлення її будівничих, потрібно вияснити, хто ж володів землями до Казимирового походу. Той же Ян з Чарнкова (за М. Грушевським) пише, що “по смерти Болєслава Тройденовича (1340 р.) володів його Руським князівством Любарт Гедиминович аж до 1349 р., коли Казимир відібрав те князівство від нього…

r01 (Copy) (Copy)
r01 (Copy) (Copy)

- Нарешті,  з 1347 р. ми маємо грамоту візантийського цісаря, адресовану “володимирському королеви Дмитрию Любарту, в справі галицької митрополїї, де імператор поручає Любарту відставити «галицького архиєрея” на патріарший суд в Царгород), тому очевидно, що »...галицька катедра була в тодішнїх Любартових волостях”, - зазначає дослідниця.

r02 (Copy) (Copy)
r02 (Copy) (Copy)

Також Галина Кобаса пише, що доктор історії Леонтій (Левко) Войтович у своїй праці “Удільні князівства Рюриковичів і Гедиміновичів у XІІІ-XІV ст.” (Львів, 1996) зазначає, що князь Олександр Корятович “...тримав Теребовельську волость, надану йому, напевно, Любартом після 1340 р.” і далі “...десь в 1341-42 рр. Любарт Гедимінович надав Корятовичам уділи у своїх старих володіннях. Костянтин отримав Брацлавщину, Юрій - можливо північно-східну частину Волині з Любаром, а Олександр – Теребовельщину”.

- Таким чином, де-юре власником Теребовлі (і, відповідно, замку) в 1340-1349 рр. був Любарт (в хрещенні Дмитро) Гедимінович, а де-факто — його ленник Олександр Коріатович, що став потім васалом Казимира ІІІ. Отже, з великою вірогідністю можна припустити, що фундаторами/будівничими замку в Теребовлі могли бути як і Любарт-Дмитро, так і його племінник Олександр (син рідного брата Коріата-Михайла).

r03 (Copy) (Copy)
r03 (Copy) (Copy)

фото04 (Copy)
фото04 (Copy)

- А якщо врахувати подібність мисових замків в Луцьку (Любарта) і Теребовлі, то можна прийти до висновку, що саме Гедиміновичі будували фортецю в “післякняжій” Теребовлі, - додає науковий співробітник Національного заповідника «Замки Тернопілля» Галина Кобаса.

фото05 (Copy)
фото05 (Copy)

фото06 (Copy)
фото06 (Copy)

Фото: Національний заповідника «Замки Тернопілля» 

Вибір читачів за тиждень

Відео