Віра Олександрович

Майте на увазі: боржники на Тернопільщині можуть втратити особисте майно

борг

Повнота сплати єдиного внеску – серед пріоритетів роботи тернопільських податківців. Тож місцевих підприємців-боржників попередили, що вони можуть втратити особисте майно.

Про це повідомили у відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- На початку березня заборгованість платників Тернопільщини зі сплати єдиного соціального внеску складала 122,5 млн грн, - кажуть у податковій. - При цьому 90,4 млн грн винні приватні підприємці, а це - майже 74% заборгованого платежу.

Як повідомили в управлінні щодо роботи з податковим боргом Головного управління ДПС в області, впродовж січня-березня фахівці сформували і направили боржникам 5 747 вимог про сплату боргу (недоїмки) з єдиного внеску на суму 119,8 млн грн.

- Із початку року вже надійшло 3,8 млн грн у рахунок погашення заборгованості, - уточнюють податківці. - Причому 1,1 млн грн - забезпечили через заходи стягнення органами державної виконавчої служби.

Податківці наголосили: саме своєчасна сплата єдиного внеску гарантує громадянам право на соціальний захист. Зокрема, захищені соціальні гарантії для кожного на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, гідне пенсійне забезпечення тощо.

- Поряд із цим доцільно зазначити, що згідно із законодавством за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску до платників передбачили застосування фінансових санкцій, - наголошують у податковій. - Термін давності щодо стягнення сум недоїмки із єдиного внеску, штрафів і нарахованої пені не застосовують. Необхідно звернути увагу й на те, що за законодавством платнику, у якого виникла заборгованість, надсилають вимогу про сплату боргу (недоїмки). Для погашення вказаних сум платнику дають 10 календарних днів. У разі непогашення узгодженої заборгованості з єдиного внеску, податкові органи надсилають до органів державної виконавчої служби узгоджену вимогу про сплату боргу (недоїмки).

Боржникам-приватним підприємцям варто добре пам’ятати про те, що одним із джерел погашення боргів перед державою є їхнє особисте майно.

- Звертаємо увагу, що відповідно до чинного законодавства єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника, - нагадують податківці. - Зобов’язання із сплати єдиного соціального внеску виконуються першочергово і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім - із виплати зарплати.

До речі, оскільки єдиний внесок є соціально значимим платежем, контроль за його своєчасною сплатою є одним із пріоритетних напрямків роботи ГУ ДПС в області, реалізація якого забезпечується через підвищення рівня добровільної сплати і формування високої податкової культури.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео