Оксана Бучко

У центрах безоплатної правової допомоги жителям Тернопільщини можуть полегшити процесу отримання спадщини

166558481_500612754280448_3790064759616207176_n

«Моя бабуся Ганна залишила заповіт, в якому все належне майно заповіла мені. Коли я звернувся до нотаріуса, то виявилось, що не зможу прийняти спадщину, оскільки в свідоцтві про народження моєї матері, ім’я бабусі записано Іванна. Як мені діяти в такій ситуації?». Із такою проблемою звернулись до фахівців системи надання безоплатної правової допомоги на Тернопільщині, які пояснили ситуацію.

Для оформлення спадкових справ, клієнт звернувся до нотаріуса у встановлені строки, однак нотаріус виявила помилку в документах, що необхідні для прийняття спадщини. А саме, в свідоцтві про народження матері клієнта, ім’я бабусі записано «Іванна» а в свідоцтві про смерть, паспорті – «Ганна». У зв’язку із даними розбіжностями, потрібно встановлювати факт родинних відносин спадкоємця та спадкодавця. Тобто, потрібно довести, що громадянин В. є внуком своєї бабусі Ганни. Через це нотаріус змушений був відмовити у прийнятті спадщини.

Який вихід із даної ситуації?

Можна звернутися до органу ДРАЦС, який здійснив запис із помилкою, з проханням виправити її. У разі відмови органом ДРАЦС виправити помилку, потрібно звертатися до суду. Встановлення факту родинних відносин здійснюється судом в порядку окремого провадження. Суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин, коли цей факт породжує юридичні наслідки для заявника, в тому числі і право на спадщину. Заявниками у справі про встановлення факту родинних відносин можуть бути спадкоємці померлої особи, які мають право на спадщину як за законом, так і за заповітом і для яких у зв’язку із встановленням факту родинних відносин мають настати певні юридичні наслідки. Звертаємо увагу, що разом із заявником у справі про встановлення факту родинних відносин можуть брати участь і інші зацікавлені особи, які мають право на спадщину (брати, сестри, онуки, усиновлені). Але суд не може розглядати справу про встановлення факту родинних відносин з метою одержання спадщини, якщо заявник усунений від права на спадкування відповідно до ст. 1224 Цивільного кодексу України. Доказами, що підтверджують факт родинних відносин можуть бути свідоцтво про шлюб, виписки з домових книг, акти, анкети та інші документи, які у собі містять відомості про родинні відносини осіб та пояснення свідків. За подання заяви особа сплачує судовий збір у розмірі, передбаченою ст.4 Закону України «Про судовий збір»: 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що на даний час становить 454 грн.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео