Орест Сарматський

У Тернополі показують твори художника, який тут народився, вчився у Кракові, жив в Італії, а помер у Баварії

168777628_1455966341418263_1263101266644845357_n (Copy)

Тернопільський обласний краєзнавчий музей продовжує відкривати загалу маловідомі імена.

Як повідомляє старший науковий співробітник музею Олена Крупніцька, сьогодні почала діяти виставка про життя і творчість одухотвореного митця, страдницького мандрівника, самітника посеред художників – Теодора Вацика.

- До 135 – річчя від дня народження талановитого земляка-художника влаштована виставка «Теодор Вацик. По-своєму…» із музейної збірки, до якої увійшла частина мистецького доробку автора (живописні полотна), а також матеріали науково-допоміжного фонду, рідкісних книг та документів, - пише Олена Крупніцька.

Про дорогу життєвих мандрів, творчий пошук, власний вибір та непересічне місце майстра портрету в сучасному світі і розповідають представлені експонати виставки, яка діятиме в обласному краєзнавчому музеї упродовж квітня.

Довідково.

Народився Теодор Вацик 18 квітня 1886 року в сім”ї тернопільських міщан. Закінчивши місцеву гімназію, вступив 1904 року до Академії Мистецтв у Кракові. Ще студентом за виконані рисунки і малярські етюди одержав кілька грошових винагород та здобув визнання за свої праці на виставці 1907 року. В 1909 році закінчив малярські студії у Кракові, поглиблював свої знання у Відні, згодом в майстерні знаменитого маляра Йосипа Брандта. Завершальним етапом його студій була Венеція.

З початком першої світової війни в чині австрійського старшини брав участь у воєнній кампанії на італійському фронті, а в час визвольних змагань перейшов до Української Галицької Армії і з нею дійшов аж до Одеси. Після війни жив в Італії, потім на Закарпатті – спочатку в місті Берегові, а пізніше у 1929р., переїхав до Ужгорода. На Закарпатті поєднував викладацьку роботу із своєю мистецькою діяльністю.

Творчий шлях Теодора Вацика переривали дві війни. Багато творів митця пропало безслідно. Однак частина мистецької спадщини художника все ж таки збереглася. Його портрети, краєвиди, натюрморти (переважно квіти), фігурні композиції та ікони, виконані олією, пастеллю, аквареллю, пером і тушшю – знаходяться в музеях Львова, Праги, Мюнхена, Тернополя.

Теодор Вацик займався церковним стінописом, розмалював церкву в селі Товсте на Тернопільщині.

У 1942 році виїхав до Німеччини і аж до смерті, що сталося 22 червня 1968 року, жив у місті Платтінгу в Баварії, де й похований.

Посмертна виставка творів художника відбулася в Нью-Йорку та Філадельфії у вересні-жовтні 1974 року.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео