Орест Сарматський

Україна продовжує нарощувати імпорт картоплі (Агроновини)

0401 (Copy)

Україна вже другий сезон поспіль імпортує колосальні обсяги продовольчої картоплі, витрачаючи на це десятки мільйонів доларів. За перші вісім місяців поточного сезону-2020/21 Україна вже закупила за кордоном 110 тис. тонн картоплі загальною вартістю $22 млн.

Про це повідомляє east-fruit.com.

- Незважаючи на те, що в порівнянні з минулим сезоном імпорт істотно впав, його обсяги як в тоннах, так і у вартісному вираженні продовжують демонструвати рекордні для України показники. Таких двох сезонів поспіль з критично високим імпортом і практично повною відсутністю експорту картоплі в Україні не відзначалося не тільки за останнє десятиліття, а й, мабуть, за всю історію незалежності країни, — розповідає Євген Кузін, керівник міжнародних проектів Fruit-Inform.com.

Так, всього з початку попереднього сезону по січень 2021 року Україна тільки офіційно встигла імпортувати близько 550 тис. тонн картоплі, витративши на це понад $100 млн. В останні два сезони країна побила всі минулі рекорди по закупівлі продовольчої картоплі так, як попередній рекордний обсяг імпорту фіксувався в Україні в далекому сезоні-2010/11. Тоді імпорт за весь період досяг 18 тис. тонн, що тепер здається зовсім скромним показником.

- В результаті, український споживач змушений звикати до постійної наявності імпортної продукції на полицях місцевих супермаркетів, а значна частина прибутку від продажів картоплі високої якості йде з українського ринку за кордон, — підсумував Євген Кузін.

Джерело: Agravery.com 

 

Минулого року в органічному овочівництві розширився сегмент гарбузових

0402 (Copy)
0402 (Copy)

За результатами виробництва в 2020 році в органічному овочівництві розширився сегмент гарбузових до 59 га.

На Одещині створять органічний кластер Для української органіки найбільш вигідні країни Західної та Східної Європи.

Про це повідомив Василь Шукалович, провідний фахівець зі стандартизації, сертифікації та якості, координатор плодово-ягідного напряму сертифікації ТОВ «Органік Стандарт», передає AgroPortal.ua.

- Гарбузи зручно вирощувати в технологічному процесі в системі органічного землеробства, оскільки вони мають потрібні характеристики. Також збільшилися насадження цибулі та часнику до 18 га, що пов’язано з одиничними проєктами. Салат і зелень займали 5 га, бобові — 8, томати — 2,4 га, огірки — 4 га, — розповідає Шукалович.

Однак, за словами фахівця, по органічних бобових, зелені та салатах, томатах, коренеплодах в 2020 році відбулося зниження виробництва.

- Сектор гарбузових і кабачкових та баштанних культур також чітко вирізнявся в 2019 році в структурі виробництва органічних овочів. Їх обсяг склав близько 40% (1,2 тис. т) від усього виробництва, — підкреслив Василь Шукалович.

Джерело: Agravery.com.

Вибір читачів за тиждень

Відео