Олеся Поліщук

Архиєпархія УГКЦ висловила свою позицію щодо покарання одіозного священника

169660690_204038484442352_7749959198513519294_n

У зв’язку із дискусіями навколо покарання колишнього ієромонаха Антонія-Григорія Планчака, Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ висловила свою позицію.

У травні 2017 року ієромонах Антоній-Григорій і ще вісім монахів самовільно покинули монастир.

- Він отримав два письмові канонічні попередження, маючи повну свободу себе обороняти. Однак ієрм. Антоній-Григорій не змінив своєї поведінки. Тому у 2018 р. він був видалений з монашого стану. Це видалення було затверджене самим Папою Римським і не підлягає жодному оскарженню. Окрім того, від 2017 р. відносно нього провадився карний процес. На першому ступені суду його провадила колегія у складі трьох суддів Трибуналу Тернопільсько-Зборівської митрополії. Для забезпечення об’єктивності суду колегія складалася із суддів, що походили з різних єпархій, один суддя був навіть з-за кордону і не з УГКЦ, - повідомляє пресслужба архиєпархії.

13 червня 2019 р колегія суддів винесла покарання – позбавила його клирицького (духовного) стану.

- 6 серпня 2019 р. ієрм. Антоній-Григорій подав апеляцію до Трибуналу Верховного Архиєпископа УГКЦ, де знову колегія у складі трьох суддів розглядала його справу. Щойно 16 березня 2021 р. було винесено остаточний вирок, яким затверджено вирок на першому ступені суду. Протягом цього довгого часу о. Антоній-Григорій мав всі можливості захищатися, в тому числі він скористався правом апеляції, - йдеться у повідомленні.

Згідно з церковними законами Єпархіальний Єпископ одразу після цього видає декрет, яким наказує, щоб вирок був виконаний, тобто з того моменту обвинуваченого зобов’язує покарання.

- Церковне покарання не має на меті засудити людину, а є знаком, який закликає до переміни поведінки і навернення до Бога, - кажуть в архиєпархії. - Не маючи права священнодіяти, він це робив. З огляду на «Заяву Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ щодо «об’явлень» с. Марії Баран, які поширює о. Антоній Григорій Планчак», він подав членів Синоду до цивільного суду.

Тому в Тернопільсько-Зборівській архиєпархії УГКЦ застерігають вірних, щоб у духовних питаннях не зверталися до Романа Планчака, канонічний стан якого тепер прирівнюється до мирянина.

Фото з сайту Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ

Вибір читачів за тиждень

Відео