Орест Сарматський

Український імпорт часнику в 10 разів перевищив експорт (Агроновни)

0501 (Copy)
У січні-лютому 2021 р. Україна імпортувала 801,7 т часнику, що на 25,6% більше, ніж за аналогічний період минулого року.  Про це свідчать дані Державної митної служби. Так, у грошовому еквіваленті імпорт сягнув $790 тис., що на 19,2% більше, ніж у січні-лютому 2020 р. Головним постачальником часнику в Україну став Китай на суму $721,2 тис. Експорт вітчизняного часнику протягом перших двох місяців цього року був вдесятеро меншим за імпортні поставки — 80,5 т. Проте цей обсяг на 93% більше, ніж за аналогічний період минулого року. У грошовому еквіваленті експорт часнику за два місяці зріс у 2,5 раза, у порівнянні з аналогічним періодом 2020 р., до $163 тис. Найбільше з початку року український часник купували такі країни: * Польща — $68 тис.; * Естонія — $58 тис.; * Латвія — $24,8 тис. Джерело: kurkul.com

0502 (Copy)
0502 (Copy)

В Україні буде 2-3 неофіційні етапи запуску ринку землі — фермер Закон про обіг сільгоспземель, який прийняли в кінці березня 2020 року, недопрацьований. Таку думку висловив Володимир Топалов, керівник фермерського господарства «ТВК», у матеріалі «Закон про ринок землі «доточувала» слабка команда» на Kurkul.com.

— Тому варто-таки було його «підточити» і вже тоді голосувати. Але найперше, що треба було зробити напередодні, — провести референдум і запитати в людей, знімати мораторій на продаж землі чи залишити, — розповів фермер.

На його думку, в Україні, на жаль, ще досі немає державного банку, який би дав нам, аграріям, які працюють на цій землі уже довгий час і з певним досвідом, кошти на її купівлю.

— Бо якщо для цього ми вкладатимемо свої обігові кошти, то з чого будемо працювати? Саме через це, думаю, буде 2-3 неофіційні етапи запуску ринку землі. Спочатку в процес включаться різні фінансові установи, які скуплять земельні ділянки. А далі запрацює вторинний ринок землі, на якому вже будуть включені фермери, готові купити пай, — додав Володимир Топалов.

За його словами, українська земля — це такий карт-бланш на майбутнє.

— Дуже не хотілось би його розпорошити і зробити так, щоб ми не програли цю партію, — підсумував аграрій.

Джерело: kurkul.com Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео