Віра Олександрович

Ідею передачі довгобуду обласної бібліотеки Тернополю підтримав Володимир Труш

Долю найвідомішого у Тернополі довгобуду – обласної бібліотеки, що на площі Героїв Євромайдану, нарешті можуть вирішити у 2021 році. Принаймні міська і обласна влада уже бачать єдиний шлях виходу із цієї тупикової ситуації.

Нагадаємо, на сесії міської ради ще 18 грудня 2020 р. депутати Тернопільської міської ради прийняли звернення «Про передачу у комунальну власність об’єкта незавершеного будівництва Тернопільської обласної державної бібліотеки». Нещодавно свою позицію із цього питання озвучив і голова обласної держадміністрації Володимир Труш.

– У мене була можливість назвати об’єкт, який можна було б завершити до 30-річчя України, –каже очільник ОДА. – Чи то жартома, чи то із сарказмом я хотів вказати обласну бібліотеку. Адже цей об’єкт якраз 30 років будують, але все не здадуть. І я вам скажу чесно, його ніколи не завершать у тому вигляді, що планувався. 

Володимир Труш впевнений, що довгобуд треба передати Тернопільській громаді. І нехай уже вона, за власний кошт, облаштовує там хаб, бібліотеку, приміщення ЦНАПу тощо, проте – без зміни цільового призначення.

– Стикнувшись із цією проблемою, ми провели експертизу, – розповідає голова ОДА. – Виявилося, що все, що там зараз є, доведеться розбирати. По-перше, всі будівельні норми порушені. По-друге, об’єкт чимало років перебуває під відкритим небом у недобудованому стані. Дощі, сніги, морози, сонце, вітер. Там просто стіни вже «розпирає». Фактично, це об’єкт, що перебуває у зоні ризику для людей. 

На його думку, держава зараз не дасть стільки коштів, щоб добудувати цей об’єкт. Ба більше, завершити його неможливо, бо є серйозна проблема із документацією.

– Я взагалі не можу зрозуміти, як зводили такий об’єкт без проектно-кошторисної документації? – запитує він. – Питання є і щодо права власності на землю, і щодо права власності на будівлю… Це – цілий комплекс проблем! 

За його словами, перемовини із представниками Тернопільської громади вже відбулися. І у місті до перетворення довгобуду на сучасний комплекс вже готуються, створюють візуалізацію. Власне, створення Центру інноваційного розвитку «TERNOPIL CITY HALL» у Тернополі обласній владі вже пропонувала і громадськість краю. 

– Один із варіантів я можу проанонсувати, привідкрити завісу, так би мовити, – продовжує Володимир Труш. – Там можна облаштувати величезний хаб, який буде об’єднувати в собі і бібліотеку, і міський ЦНАП, і підрозділи міської ради. Тоді це приміщення дійсно стане магнітом для людей. Це буде якісно, здорово і актуально. 

До речі, врятувати найвідоміший довгобуд намагатимуться вже не вперше. Кілька звернень до Києва вже робили і в обласній раді. Втім, поки що нічого не змінилося.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео