Орест Сарматський

Стало відомо, що виявили у кам’яній гробниці, розкопаній на Тернопільщині

pfcnfdrf (Copy)

Давні артефакти, яким не менш як 5 тисяч років, виявили археологи у розкопаній у полі кам’яній гробниці-саркофазі.

Про це розповіла директор Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам'яток культурної спадщини, археолог Марина Ягодинська.

– Знахідка вражаюча, збереглася вона у досить доброму стані. Гробниця мегалітична, тобто, складена із кам’яних брил, вирубаних із місцевого червоного каменю. Причому, навіть її дно теж було із каменю. Як ми і попередньо припускали, час виготовлення такої кам’яної скрині-могильника – III тисячоліття до н. е. Усередині ми побачили три людські скелети і яскраві зразки існуючої у той час культури кулястих амфор. Це – 11 різновеликих, від мініатюрних до 5-літрових, глиняних горщиків – амфор, дві добре загострені крем’яні сокирки та долото, – сказала Ягодинська.

За її словами, скелети належать дорослим особам. На поясі однієї із них збереглася кістяна пряжка, також виявлено підвіску із тваринного ікла, проколку (шило).

Поруч із скелетами лежав череп тварини – чи то кабанчика, чи свині, явна ознака певного поховального ритуалу.

Археолог зазначила, що на Тернопільщині у різні часи подібні гробниці вдалося розкопати на околицях сіл Лучка, Ворвулинці, Улашківці.

Наразі, додала вона, розпочинається етап детального дослідження артефактів. Крім тернопільських археологів, їх вивчатимуть і антропологи, фахівці відділу біоархеології Інституту археології НАН України.

Передбачається, що гробницю та виявлені зразки культури кулястих амфор передадуть у фонд Національного заповідника «Замки Тернопілля», де після певних технічних та організаційних заходів вони будуть виставлені на огляд відвідувачів.

Як повідомляв «Терен», минулого тижня у Тернопільській області під час весняно-польових робіт випадково виявили древній саркофаг. У полі трактор зачепив і проламав кам’яну брилу, під якою був отвір. У ньому й побачили людський череп. Коли археологи прибули на місце знахідки, то виявили у землі частину кам’яної домовини-гробниці.

Довідково. Культура кулястих амфор ( III тис. до н. е.), поховання якої здійснювали у мегалітичних (складених з великих брил) гробницях, найбільш досліджена на Заході України. Також представники цієї культури заселили як Правобережжя, так і частково лівий берег Дніпра, поширювалася вона і на терени Молдови, Польщі, Північної Німеччини.

Свою назву культура дістала за характерними формами посуду — кулястими амфорами з невеликими вушками на плічках.

У матеріалах культури показовими є артефакти з кераміки, кременю, кістки та бурштину. Кам'яні скрині були сімейними склепами багаторазового використання.

Фото Марини Ягодинської

Вибір читачів за тиждень

Відео