Тернопільських резервістів можуть викликати на службу без мобілізації

c5589a5-zelenskyj690

Вчора, 21 червня, Президент України Володимир Зеленський підписав закон, відповідно до якого, тернополян-резервістів можуть викликати на військову службу без мобілізації в особливий період.

За словами влади цей закон дозволяє доукомплектувати резервістами військові частини всіх сил оборони держави. А це в свою чергу підвищить боєздатність країни під час потенційної військової агресії.

Як повідомляє «Українська правда», цей закон передбачає:

  • новий вид військової служби – військова служба за призовом осіб із числа резервістів у особливий період.
  • в особливий період на військову службу призиватимуть громадян, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву.
  • рішення про проведення такого призову ухвалюватиме Верховний Головнокомандувач ЗСУ за поданням Головнокомандувача ЗСУ.
  • на громадян, яких призиватимуть із числа резервістів у особливий період, поширюватимуться ті самі трудові, соціально-правові та освітні гарантії, які передбачені для мобілізованих осіб.
  • удосконалюється порядок здійснення військового обліку резервістів, серед іншого за допомогою автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Оберіг».
  • запроваджується кримінальна відповідальність за ухилення від призову в особливий період; від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео