Оксана Бучко

Тернополяни просять повернути партнерські пологи у перинатальний центр

Партнерські пологи на час карантину заборонили у перинатальному центрі «Мати і дитина» та інших закладах обласного підпорядкування на Тернопільщині. Таке рішення просять скасувати у петиції «Повернути партнерські пологи в Тернопільській області».

– Вже більше десяти років як партнерські пологи стали звичною практикою у наших пологових, – йдеться у тексті. – Деякі жінки навіть не уявляють появу на світ своєї дитини без чоловіка. Жінкам дійсно важливо мати поруч близьку людину, щоб не народжувати у страху і на самоті. Та партнерські пологи – це не лише забезпечення психологічної підтримки для жінки, а й доведене зменшення кількості медичних втручань (народжень шляхом кесаревого розтину, інструментальних пологів зокрема). А діти в результаті народження з партнерською підтримкою мають вищі показники здоров’я.  На жаль, у Тернопільській області на час карантину партнерські пологи заборонили відповідно до протоколу №9 позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при ТОДА від 16.03.2020 року. Місцеві ради дійсно повинні опікуватись матеріально-технічними потребами комунальних закладів охорони здоров’я. Проте така заборона - це вже втручання у медичні питання. Це компетенція Міністерства охорони здоров’я України. А жодних рекомендацій щодо заборони проведення партнерських пологів від МОЗ України чи ВООЗ немає. Навпаки, Всесвітня організація охорони здоров’я надала свої роз’яснення стосовно пологів під час епідемії COVID-19. Вона наголошує: забезпечення права жінки на позитивний досвід безпечних пологів зараз так само важливе. І невід’ємною складовою реалізації цього права є можливість партнерської підтримки для усіх жінок, навіть для тих, хто підтверджено має коронавірус. 

Також просять звернути увагу на досвід інших країн та міст України, де відмовились від відповідної заборони.

– Можна також звернутися до досвіду інших країн, які відновили або взагалі не забороняли партнерські пологи в період пандемії. Наприклад, це Чехія, Німеччина, Велика Британія. Навіть губернатор штату Нью-Йорк у США, де вирувала епідемія, став на захист цього базового права породіль і своїм рішенням повернув партнерські пологи. Деякі пологові будинки України також створили відповідні умови і проводять партнерські пологи, зокрема в Луцьку, Львові, Києві, Рівному, Дніпрі. Крім того, з липня 2020 року за рішенням консиліуму лікарів та попереднього тестування можна отримати дозвіл на участь партнера в пологах у місті Тернополі в Тернопільській міській комунальній лікарні №2. Повернення практики партнерських пологів у Тернопільській області дійсно можливе. Звісно, необхідно передбачити додаткові заходи безпеки - контроль стану здоров’я партнера, обов’язкове використання засобів індивідуального захисту (маска тощо), миття чи дезінфекція рук, безперервне перебування з породіллею, щоб забезпечити не лише підтримку породіллі, а й захист медичних працівників. Прошу повернути партнерські пологи у Тернопільській області, зокрема в перинатальному центрі «Мати і дитина» та інших закладах обласного підпорядкування. Прошу скасувати відповідні заборони та зазначити безпечні умови для проведення партнерських пологів під час епідемії COVID-19.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео