Тамара Коблик

28 квітня в історії Тернопільщини

28

Цього дня народилися:

громадська діячка Орислава Будзило (1949, с. Магдалівка Підволочиського району);

учасник національно-визвольних змагань, громадський діяч, член УВО, ОУН, фундатор 12-го тому «Літопису УПА» - «Третя Подільська воєнна округа УПА «Лисоня» (1989) Степан Гаврилюк (псевдо «Білий», «Підкова», «Чорний» та інші; 1912, с. Потік Козівського району - 2003);

download
download

український військовик, солдат 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону (Ужгород) 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Михайло Григоришин (1990, с. Панівці Борщівського району — 31 січня 2015, с. Чорнухине, Попаснянський район, Луганська область). За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Відзнаку вручив голова Тернопільської ОДА Степан Барна 8 травня 2015 року під час поминальних заходів біля статуї «Материнський поклик» у Старому Парку м. Тернополя.

Григоришин Михайло Васильович.jpg

педагог, освітній та громадський діяч, діяльний у громадських організаціях української діаспори в Австралії Станіслав Слободян (1898, м. Заліщики – 25. 06. 1964, м. Брісбен, Австралія).

прессекретар Тернопільської обласної державної адміністрації Світлана Сокирко (1993, м. Тернопіль).

сокирко
сокирко

Цей день в історії Тернопілля:

28 квітня 1512 року - польсько-руське військо розгромило татарську орду й визволило з полону тисячі бранців у битві біля с.Лопушного Кременецького району.

28 квітня 1932 року - за вироком польського суду страчено українських патріотів Павла Голояда та Якова Пришляка, звинувачених у підготовці замаху на поліційного агента й начальника поліції в містечку Гримайлові. Їх страта спричинила піднесення національного духу серед українців краю. Похоронені на Микулинецькому цвинтарі Тернополя.

28 квітня 1965 року – помер десятник УСС і Січових Стрільців Армії УНР, уродженець с.Саранчуки Бережанського району Петро Мокосій. У 1915 році вступив добровольцем до легіону УСС і попав в російський полон у битві під Куропатниками. Під час революції вступив до Київських Січових Стрільців, з яким він пройшов усю визвольну війну. У 1925 році емігрував до Канади. Під час туристичної поїздки в Галичину, помер в Тернополі.

28 квітня 1968 року – помер польський архітектор, уродженець с.Ренів Зборівського району Вавжинець Дайчак.

28 квітня 1995 року - рішенням сесії Кременецької міської ради затверджено герб Кременця: у лазуровому полі на зеленій горі срібна напівзруйнована фортеця. У вільній частині - герб Волинський.

28 квітня 1992 року – дияконські свячення отримав майбутній єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло (Кравчук Петро Михайлович) Української Православної Церкви Київського Патріархату. Перший єпископ Тернопільський і Теребовлянський.

28 квітня 1998 року – головою Тернопільської обласної ради обрано Василя Олійника. Очолював раду до квітня 2002 року.

Всесвітній день охорони праці відзначається 28 квітня. Це свято започаткувала Міжнародна організація праці, яка вирішила розширити масштаби своєї діяльності з просування ідеї охорони праці в сучасному суспільстві. Одним з головних аспектів цієї роботи є розробка заходів щодо зниження рівня смертності на виробництві.

Святкування дня охорони праці вперше відбувалося в 2003 році, але ще в 1989 році американські і канадські робочі відзначали День пам'яті на честь загиблих на робочому місці. Після цього подібні заходи організовувалися по всьому світу.

З часом цей день об'єднав усіх, хто прагне зробити роботу людини більш безпечною для її здоров'я та життя. В офіційних заходах, присвячених цьому святу, зазвичай беруть участь керівники великих компаній, промислових гігантів, громадських організацій і т.д.

За даними статистики, у всьому світі щодня на робочому місці вмирають в середньому 5 тисяч людей. Крім того, безліч людей «заробляють» проблеми зі здоров'ям саме на роботі.

Дотримуйтесь правил з техніки безпеки

Заходи та акції до Дня деніму (Дня джинсів) проводяться в останню середу квітня. Вперше виник в 1999 році в США в знак підтримки протестів жінок італійського парламенту проти рішення Верховного суду Італії у справі 1992 року про зґвалтування.

В 2021 році свято припадає на 28 квітня.

День джинсів в останню середу квітня

Іменини сьогодні святкують Василина, Сава, Трохим, Анастасія, Аристарх.

Вибір читачів за тиждень

Відео