Олеся Поліщук

В одному з селищ Тернопільщини виникла дискусія про перейменування населеного пункту

loho_pokydayuchysrsr

Голова Заводської ОТГ Людмила Павлінська у своєму профілі на фейсбуці ініціювала опитування щодо можливого перейменування Заводського.

Жінка додала до свого допису статтю видання «Свобода» під назвою «До питання перейменування Заводського на Липники, або Пошуки історичної справедливості».

- Чи вартує перейменування Заводське на Липники? Звісно, що так! Адже, за правилами номінації становлення географічних назв, топонім Липники має первинне значення (саме на його території збудоване селище). Власне від цього топоніма має перейти назва на новоутворене селище. Заводське – це вже вторинна, штучна назва, яка сотворена параноїдальним розумом комуніста. Тим паче існує Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 9 квітня 2015 року № 317-VIII, який також стосується назв населених пунктів, які перейменували комуністи. Цей закон діє, його ніхто не відміняв, він не втратив чинності, - пише автор статті Володимир Добрянський, археолог, спелеолог, дослідник старожитностей, фортифікацій та топоніміки краю.

З цього приводу голова Заводської ОТГ й ініціювала опитування у фейсбуці.

- Яка ваша думка щодо перейменування селища? Якщо перейменувати, то яка назва на вашу думку має бути?, - поцікавилася Людмила Павлінська.

Цей пост взялися активно коментувати. Один із користувачів пожартував, що цей населений пункт можна перейменувати на «Цукровеньке», але більшість людей висловилися за те, аби Заводське залишилося з нинішньою назвою.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео