Тамара Коблик

12 липня в історії Тернопільщини

12

Цього дня народилися:

польський поет Пйотр Беднарський (1938 р., с. Оришківці, нині Гусятинського району)

учасник національно-визвольних змагань, зв’язковий УПА Григорій Білоус (1923 р., х. Старий Вербів, нині с. Вербів Бережанського району – 07. 04., за ін. даними – березень 1945 р., м. Бережа­ни)

білоус

педагог, краєзнавець Юрій Вовк (1943 р. н., с. Петриків, нині Тернопільського району)

вовк

учасник національ­но-визвольних змагань (УГА), лікар Петро-Богдан Гарасимів (1891 р., м. Тернопіль – 1970 р., м. Річмонд, США)

філософ, бібліотекар, публіцист, громадський діяч, доктор філософії, професор Петро Гой (1925 р., с. Михайлівка, нині Підгаєцького району – 16. 08. 2001 р., м. Нью-Йорк, США)

журналіст, редактор Богдан Дзьоба (1947 р., с. Переволока Бучацького району – 23. 01. 2000 р., м. Монастириська)

громадська діячка Ольга Жулковська (1928 р. н., с. Глібів, нині Гусятинського району - 26.06.2020)

жулковська

літератор Мирослав Коваль (1902 р., с. Драгоманівка, нині Козівського району – після 1992 р., смт Журавне Жидачівського району Львівської області)

коваль

дириґент, музикант, заслужений артист Казахста­ну, заслужений ді­яч мистецтв України Роман Козак (1952 р. н., смт Мику­линці Теребовлянського району)

козак

вчений у галузі історії, доктор історичних наук, професор Павло Коріненко (1942 р. н., с. Медвежа, нині Немирівського району Вінницької області)

дириґент Петро Корницький (1913 р., с. Ценів, нині Козівського району – 30. 03. 1981 р., там само)

театрознавець, кандидат мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України Петро Кравчук (1942 р., с. Плиска Лановецького району)

кравчук

релігійний та громадський діяч Петро Криворучка (1896 р., с. Кривче, нині Борщівського району – 10. 12. 1983 р., м. Саскатун, Канада)

тернопільський господарник, Герой соціалістичної праці Петро Макаров (1923 р., с. Усть-Ундурга, нині Чернишевського району Читинської області, Російська Федерація - рік і місце смерті невідомі).

просвітницький діяч Петро Мельник (1886 р., с. Косів, нині Чортківського району – 12. 12. 1943 р., м. Едмонтон, Канада)

господарник, гро­мадський діяч Петро Мельничук (1949 р. н., с. Новий Кокорів Кременецького району)

господарник, громадський діяч Андрій Помазанський (1941 р. н., с. Русилів Бучацького району)

помазанський

учасник національно-виз­вольних змагань, літератор, член ОУН Петро Середа (1927 р., с. Киданці нині Збаразького району - рік і місце смерті невідомі)

правник, громадсько-політичний і державний діяч, літератор, публіцист Володимир-Лука Темницький (1879 р., с. Хлопівка, нині Гусятинського району – 26. 01. 1938 р., м. Львів)

лікар, громадський діяч, член ОУН Петро Тимощук (1922 р., с. Соколів, нині Бучацького району - рік і місце смерті невідомі)

інженер-будівельник, господарник, громадський діяч, меценат, заслужений будівельник України Степан Турецький (1951 р. н., с. Самолусківці Гусятинського району)

турецький

журналіст, публіцист, редактор Віктор Хмілецький (1963 р. н., м. Кременець)

хмілецький

громадсько-політичний діяч, член УВО, ОУН Петро Широкий(1910 р., с. Рудники, нині Підгаєцького району – 05. 12. 1994 р., м. Олдгам, Велика Британія).

Цей день в історії Тернопілля:

1561 р. – польський король Сигізмунд ІІ Август видав привілей Бернарду Претвичу на спадкове володіння Теребовлянським староством.

1869 р. – побудовано залізницю від Львова до Бродів (104 км) і від Красного до Золочева (16 км). Прокладаючи залізницю від Золочева до Тернополя, а звідти до східного кордону Австро-Угорської монархії, що пролягав по р. Збруч, будівельне товариство Карла Людвіка зіткнулося з неабиякими труднощами, спричиненими особливостями рельєфу. Адже дільниця між Золочевим і Зборовом проблемна через глибокі яри та високі пагорби, через що виявилася найскладнішою.

1917 р. – під час відступу росіян в ході П'ятої Галицької битви Бучач залишили частини 7-ї російської армії. У місто увійшли частини армій Німеччини, Австро-Угорщини під командуванням генералів фон Ботмера, Вінклера.

1941 р. – у Підгайцях проголосили Акт відновлення Української Держави та створили українську адміністрацію.

1941 р. – нацисти провели у Кременці розстріли 35 чоловік, які були за радянської влади членами компартії та керівниками у містечку.

1941 р. – у доповідній записці заступникові наркома внутрішніх справ УРСР Василю Чернишову керівник Тюремного управління НКВД УССР капітан держбезпеки Філіпов пише: “По состоянию на 22/VI - в тюрьме г. Тарнополь содержалось 1790 чел. заключенных. Из этого количества 500 чел. убыло по 1-й категории. Погребение произведено у вырытых специально для этой цели ямах, однако часть 197 чел. погребены в подвале НКГБ, мелко очень зарыты, операцию проводил нач. УВКГБ”.

1941 р. – у Кременці розпочалася добровільна реєстрація старшин, підстаршин та стрільців до війська. Через два дні, очевидно через пасивність військовиків, видано наказ про обов’язкову реєстрацію до 20 липня українців та всіх, хто служив у регулярних арміях. Після цього було зареєстровано 117 осіб, у т. ч. 18 старшин та підстаршин різних родів війська.

1945 р. – у с. Більче-Золоте Борщівського району Самооборонний Кущовий Відділ спалив палац князя Сапіги, у якому більшовики хотіли розмістити фронтовиків.

1947 р. – близько ста більшовиків шукали в селі Добромірка Збаразького району криївки.

Того ж року в результаті рейду на подвір’ї Т. Грушки  у криївці, що в селі Новий Роговець, загинули районний провідник «Шум», кущовий «Голуб», друкарка «Марійка» і бойовик «Когут».

1950 р. – з с. Драгоманівка Козівського району вивезено у Сибір більше 10 заможних родин.

1992 р. – у с. Білозірка Лановецького району перезахоронили прах п’яти уродженців села – вояків УПА, які загинули у 1944 р.

 З 1993 р. на хуторі Слобідка Долішня, що в Монастириському районі, в каплиці діє церква св. Верховних Апостолів Петра і Павла (УГКЦ), яка належить до парафії села Дубенки.

1997 р. – на місці Дулябської трагедії на Бережанщині освячено меморіальний пам’ятник Борцям за волю України (проектант, виконавець оздоблювальних робіт – Юліан Павлів, уродженець с. Нараїв, доцент національного університету «Львівська політехніка»).

В Україні сьогодні  Свято славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла. Також в цей день традиційно закінчується Петрів піст.

Петро й Павло особливо шануються в православ'ї. Апостол Петро є уродженцем міста Віфсаїди, він разом зі своїм братом, апостолом Андрієм, жив у Капернаумі, займаючись рибальством. Ім'я Петро дав йому сам Ісус, а при народженні його іменували Симоном. У євангельському оповіданні життя Петра висвітлене більше, ніж інших апостолів, адже він був удостоєний близькості до Самого Господа.

Саме Петро вважається найбільш сміливим проповідником Євангелія. Тільки в день П'ятидесятниці йому вдалося навернути до своєї віри 8 тисяч осіб.

Апостол Павло в при народженні іменувався Савлом. Але після звернення до Ісуса він став називатися Павлом. Народився цей апостол в Тарсі. Він також сильно попрацював над поширенням віри в Христа і заслужено отримав звання «стовпа» Церкви Христової, будучи первоверховним апостолом.

Обидва святі померли в муках при імператорі Нероні. Їх пам'ятним днем у православних християн вважається саме це свято.

00210246_n1

А ще сьогодні - День фотографаСьогодні - день святої Вероніки, яка вважається покровителькою фотографії.

Свята Вероніка, згідно з Біблією, подала Ісусу, що йде на Голгофу, тканину, щоб він міг стерти піт з лиця. На цієї тканини закарбувався образ Христа. Майже два століття тому, коли винайшли фотографію, Римський папа оголосив цей день Всесвітнім днем фотографа.

фото

Перша фотографія була зроблена в 1826 році французом Жозефом Нісефор Ньєпс, і називається «Вид з вікна». Час зйомки тривав 8 годин. Відомо, що перші фотографії були чорно-білими. Перші кольорові фотографії з'явилися ще в середині XIX століття, причому для їх створення використовувалися три фотокамери — на кожну встановлювали світлофільтр (червоний, зелений і синій), а потім з'єднували зображення.

А ще – 12 липня – міжнародний День стюарда. На борту літака перша стюардеса з'явилася в 1930 році. Це була американка Еллен Черч, котра виконувала в основному обов'язки медсестри.

стюард

Стюард сьогодні — це і рятувальник, і лікар, і психолог, і актор, і лінгвіст, і фахівець з сервісу, і менеджер. Професія унікальна. Єдина в світі, що поєднує в собі такі різні знання, вміння та навички. Точніше, людей різних професій.

Іменини сьогодні святкують Павло і Петро.

Вибір читачів за тиждень

Відео