Тамара Коблик

14 липня в історії Тернопільщини

14

Цього дня народилися:

лікар-хірург, громадський ді­яч Віктор Запорожець (1960 р. н., с. Дарахів Теребовлянського району)

запорожець

тернопільський педагог, спорт­смен, заслужений працівник культу­ри України, майстер спорту з вільної боротьби Віктор Маришев (1959 р. н., м. Горький, нині Нижній Новгород, Російська Федерація)

маришев

художниця, кандидат економічних наук Софія Пазізіна (1987 р. н., м. Тернопіль)

пазініна

дириґент Ярослав Пиріжок (1915 р., с. Зарваниця, нині Теребовлянського району – 08. 02. 1987 р., м. Брізбан, Авст­ралія)

громадський діяч у Канаді Василь Сангрет (1894 р., с. Пищатинці, нині Бор­щівського району – 27. 08. 1971 р., м. Торонто, Канада)

скульптор Володимир Стасюк (1964 р. н., м. Борщів)

стасюк

науковець, педагог, доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Роман Тринько (1933 р. н., с. Краснопуща, нині Бережанського району - 8.06.2018)

тринько

актор, режисер Андрій-Мирон Чолган (1922 р., с. Сапогів, нині Борщівського району).

Цей день в історії Тернопілля:

1917 р. – російські підрозділи відступили з Копичинців; сюди увійшли австрійські та німецькі військові частини.

1920 р. – у таборі Кожухов поблизу м. Москва загинув військовик, отаман УГА Роман Дудинський (1880 р. н., с. Нижчі Луб’янки, нині Збаразького району).

1941 р. – Тернопільська обласна управа, згідно з розпорядженням польового коменданта Подевільса, отримала статус «ради довір’я для ґенерала тилового району армії та управління Тернопільською областю». Рада слугувала дорадчим органом і не мала жодних виконавчих прав. До неї належали: Василь Охримович – голова, заступники голови – Осип Павлишин і Олекса Олійник, референти: Стефан Чумак для справ кооперації, Роман Маркевич для комунальних справ, Роман Мамчин для сільськогосподарських справ, Осип Мурій для адміністративних справ, Володимир Шиприкевич для транспорту, Микола Хамуляк для фінансових справ, Микола Тофан для шкільництва, Роман Мороз для санітарних справ, Омелян Брикович для торгівлі та ремесла.

1943 р. – в Шпиколоси Кременецького району приїхав каральний загін (до 300 солдатів) німецьких нацистів і вчинив самосуд над місцевими жителями за несплату податків і за підтримку ОУН і УПА. Німці групами ходили по селу, били вікна, підпалювали двори, забирали речі, вбивали людей, а деяких живими кидали у палаючі будинки. Частину жителів загнали в сарай і спалили. За цей день було спалено церкву, школу, приміщення на 240 селянських дворах і 22 осіб живими (у т. ч. 6 дітей і 8 людей похилого віку). Забрано 113 коней, 497 корів, 80 овець і 46 свиней.

1944 р. – поблизу с. Великий Ходачків Козівського району загинув військовик, Герой Радянського Союзу Микола Карпенко (1914 р. н., с. Софіївка, нині смт однойменного району Дніпропетровської області; похований у Тернополі).

1946 р. – вояки УПА поблизу м. Борщів ліквідували помічника оперуповноваженого, лейтенанта міліції Конобєєва.

1947 р. – в с. Шили Збаразького району відбулася нарада голів та секретарів сільських рад Збаразького і Новосільського (нині с. Нове Село – Підволочиського) районів, де обговорювали питання стягнення континґенту.

1948 р. – в с. Дуліби Бучацького району перестрілці з емдебістами загинув член збройного підпілля ОУН Якуб’як.

Згідно з рішенням Тернопільського облвиконкому від 14 липня 1958 р. хутір Гаї Гречинські, нині село, приєднали до села Шляхтинці.

В Україні сьогодні немає професійних та релігійних свят.

Сьогодні відзначають Національне свято Французької Республіки. День взяття Бастилії.

бастилія

У 1789 році повсталі парижани штурмом узяли фортецю — в'язницю Бастилію — символ королівського деспотизму і звільнили сімох ув'язнених. Ця подія вважається початком Великої французької революції.

Іменини сьогодні святкують Ангеліна, Арсен, Василь, Дем'ян, Кузьма, Никодим, Никон, Петро, Тихон.

Вибір читачів за тиждень

Відео