Віра Олександрович

Земля традиційно «дарує» Тернопільщині чималі гроші

Земля

До місцевих скарбниць Тернопільщини уже надійшло 192,3 млн грн земельної плати.

Про це повідомили у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Із початку цього року до місцевих бюджетів Тернопільщини надійшло 192 млн 322,7 тис. грн плати за землю, - уточнює заступник начальника Головного управління ДПС в області Петро Якимчук. - Виконання індикативних показників склало 116,4%, адже додатково платники спрямували для територіальних громад 27 млн 118,5 тис. грн. Приріст до показників січня-червня 2020 року склав 27,5%.

Понад 84% земельної плати – внесок юридичних осіб. Вони перерахували аж 162 млн 69,5 тис. грн плати за землю. Це - на 19 млн 118,6 тис. грн більше, ніж очікували, та на 33 млн 475,5 тис. грн більше, ніж за І-ше півріччя 2020-го. Фізособи поповнили скарбниці місцевих громад, сплативши 30 млн 253,2 тис. грн. Така сплата перевищила очікувані надходження на 7 млн 999,9 тис. грн. «Плюс» до торішніх показників січня-червня склав 8 млн 64,5 тис. грн.

- Варто зауважити, що плата за землю – це бюджетоформуючий платіж територій Тернопільщини, тому його адміністрування на особливому контролі, - підкреслює Петро Якимчук. - Акцент у цьому напрямку роботи податківці ставлять на те, аби жоден гектар ріллі, пасовищ, земельних ділянок, які виділені під ведення бізнесу, не пройшов повз оподаткування.

До того ж, динаміка сплати податків, що зараховуються до місцевих бюджетів, значною мірою залежить від активної позиції лідерів громад, які повинні докладатися до того, щоб всі суб’єкти господарювання та громадяни виконувати свої податкові зобов’язання. 

- Легальна підприємницька діяльність, впорядкування земельних відносин з усіма землекористувачами та власниками земельних угідь і пильний контроль за податковою дисципліною тих, хто використовує землю задля комерційного зиску, – передумови бюджетного успіху громад, – наголошує податківець.

До речі, доходи місцевих скарбниць нещодавно дуже втішили головного податківця Тернопільщини.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео