Оксана Бучко

У Тернополі стартував автопробіг «Шлях Незалежних»

217467579_3610879759137580_4101115640265577267_n

Тернополяни об’єднались із Маріупольською командою у автопробізі «Шлях Незалежних», який стартував у нашому місті 21 липня.

Разом із представниками інших міст наша команда поїде у Київ, аби звернутись до Президента із вимогами закривати наркобізнес та не перешкоджати роботі реабілітаційних центрів. Присутнім на події був Геннадій Махненко - засновник і керівник найбільшого дитячого реабілітаційного центру «Республіка Пілігрим» і мережі реабілітаційних центрів для дорослих, ініціатор громадської антинаркотичної акції, автор кількох книг, герой документальних фільмів, зокрема його знімав Голлівуд, капелан, який 7 років живе на лінії фронту поблизу Широкине, організатор команди волонтерів на початку пандемії для допомоги у ковідних лікарнях.

Геннадій задавав питання учасникам акції, яким вдалось звільнитись від алко чи наркозалежності: «Скільки років вживали наркотики?», «Скільки років є незалежні?», «Чи маєте сім’ю?», «Чи маєте роботу?».

- Я вживав наркотики 10 років, - розповідає 41-річний тернополянин Андрій. – Все почалось із того, що вирішили спробувати речовини з друзями. Мені так сподобався цей стан, що я готовий був віддати все, аби відчуття повторювались знову. Так проходили роки, починались проблеми зі здоров’ям та з конфліктністю у стосунках з людьми. Коли я одного разу потрапив у лікарню через передозування, зрозумів – життя може завершитись в будь-який момент, і ніхто мені не допоможе. Я подумав: «Бог, якщо Ти є, спаси мене, і я не буду більше вживати наркотики». І це сталось через реабілітаційний центр, у якому зараз я допомагаю іншим наркозалежним звільнитись. Також у мене прекрасна сім’я – дружина та двоє дітей.

На даний час в Україні момент початку вживання наркотиків – це 10-13 років, звертають увагу ініціатори акції. Так звані «солі» атакують дітей, а продавців цих речовин часто випускають і судових засідань без покарання. У той же час розробляються закони про реєстрацію та перереєстрацію реабілітаційних центрів. А за рекламу наркосайтів штрафують лише на 340-1360 грн, що не зупиняє продаж, адже дохід від цього в день очевидно значно більший.

Тож учасники автопробігу звернулись із вимогами посилити реагування з боку влади на дану проблему. Також вони спілкувались із перехожими і пропонували розповідати усім знайомим із залежностями про реабілітаційні центри, які діють в області - у с. Малий Глибочок (чоловічий центр, 096 575 86 00, Ігор), м. Бучач (чоловічий, 068 484 63 64, Артур), с. Метенів (жіночий, 097 241 95 66, Наталія).

Окрім того, запобігти початку такої проблеми можуть батьки та педагоги. Найперше, радять спілкуватись і стати другом дітям. Якщо помітні зміни у поведінці або ж фізичні зміни, то батькам слід перевірити телефони та пересвідчитись, що діти не вживають речовин. У випадку, якщо підозри підтвердились, не робити істерики, а звернутись в ребцентр. Там можуть для початку проконсультувати безкоштовно, як правильно діяти. До речі, у центри на Тернопільщині звертаються щороку близько 100 осіб. Протягом 20 років роботи більше тисячі людей отримало допомогу, 80 із них – повністю звільнились від вживання наркотиків та допомагають це пройти іншим, 40 – утворили сім’ї із дітьми, в тому числі усиновленими.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео