Олеся Поліщук

На ринках Тернополя продають плоди тутового дерева (фотофакт)

1627306318799

На ринках Тернополя з’явилися в продажі плоди тутового дерева. Якщо думаєте, що йдеться про якусь екзотичну рослину, то мусимо вас розчарувати - більш звичною для нас його назвою є шовковиця, або ж – морва.

У неділю на продуктовому базарі на вулиці Шептицького за пів літра білої морви просили 20-25 гривень.

Ці солодкі плоди улюблені багатьма з дитинства, хоча й поступаються в популярності іншій садовині. А от у корисних властивостях – анітрохи!

У шовковиці міститься до 20% легкозасвоюваних цукрів, органічні кислоти, вітаміни, мінеральні солі. Крім вживання у свіжому вигляді, плоди використовують для приготування варення, компотів, соку, інших видів переробки. У сушеному вигляді їх вживають як лікувальний засіб при діабеті та інших захворюваннях.

У Центральній Азії плоди сушать і мелють на борошно для млинців, толокна, печуть коржики, що смаком нагадують цукати. На Кавказі з соку плодів варять напій бекмез. З соку також готують оцет, вино, сироп, женуть горілку. На Кавказі з шовковиці роблять лаваш або додають її до аличевого лавашу.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео