Орест Сарматський

Мешканці Тернопільщини масово встановлюють сонячні батареї

preimushchestva-ispol_zovaniya-solnechnoy-energii-623x370 (Copy)

На сьогодні в Україні понад 35 тисяч родин отримують електроенергію від енергії Сонця.

Загальна потужність таких сонячних електростанцій (СЕС) сягає 933 МВт. Про це повідомляє Державна агенція з енергоефективності та енергозбереження України.

- Сьогодні ми спостерігаємо, як в Україні поступово розвивається нова культура використання «чистої» енергії для власних потреб. Вже маємо понад 35 тис. домогосподарств, які виробляють і споживають енергію. Але це лише 0,5% від загальної кількості домогосподарств, яких в Україні налічується понад 6,5 млн, – розповів заступник голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко.

Зокрема, за його словами, у другому кварталі цього року встановили сонячні електростанції 3 480 домогосподарств, їхня загальна потужність – 98 МВт. Водночас загальні інвестиції домогосподарств у СЕС становилять близько 730 млн євро. Найбільшу кількість сонячних станцій встановлено у Дніпропетровській (5 706 СЕС загальною потужністю 141 МВт), Тернопільській (2 788 СЕС, 79 МВт) та Закарпатській (2 718 СЕС, 78 МВт) областях. Крім цього, додали в Держенергоефективності, такі СЕС – це мала розподілена генерація, яка є корисною для енергосистеми, бо споживання енергії здійснюється у точці її виробництва. Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео