Оксана Бучко

На учасників акції «Шлях Незалежних», серед яких тернополяни, зреагували в офісі Президента

227238596_371576211001491_2320054965499214647_n

Учасники антинаркотичної акції «Шлях Незалежних» продовжують автопробіг містами України із вимогами до уряду не перешкоджати роботі християнських реабілітаційних центрів. У приклад наводять випадки, коли ці установи штрафували за незначні одразу виправлені правопорушення чи коли працівників центрів безпідставно звинувачували у використанні людей для власних цілей через впроваджену в програму фізичну роботу. Після оголошення вимог учасниками акції під Офісом Президента та передачі петиції, зявилась інформація про певне реагування на них з боку влади.

- Чудова новина: після нашої кампанії під вікнами Президента з претензіями висміювати СБУ реабілітаційний центр в Генічеську буквально через кілька годин Зеленський заявив, що прибирає на вершині цього агентства, - пишуть у групі «Шлях Незалежних». - Президент звільнив вже ввечері того ж дня кількох високопоставлених лідерів. Ну що сказати – дрібниця,  і це - приємно. Якщо беззаконня силовиків не зупинить народ, ми прокинемось в Білорусі.

Детальніше про випадок із СБУ розповідає на dailylviv.com учасник акції Геннадій Мохненко, який є засновником найбільшого дитячого реабілітаційного центру «Республіка Пілігрим», а також мережі центрів для дорослих.

- … два місяці тому в Херсонській області в Генічеську ввірвалось в наш центр 12 машин з працівниками СБУ, які потім сказали, що вони звільнили рабів, - говорив він. - А «раби» нікуди не пішли звідти, бо там їх не було і немає. Всі люди дуже вдячні священнику, але його оббрехали, зганьбили і принизили. Ми провели своє розслідування і я сказав: «Ні, хлопчики, я не буду жити в Білорусі». Якщо це повториться у нашій країні, ми приїдемо під будь-яке СБУ, під будь-яке МВС - сотні машин приїдуть.  Ми кажемо: ви нарветеся на християнський Майдан і здивуєтеся тому, що це таке. Ми - мирні люди, спокійні, терпеливі. Але знущатися над собою не дозволимо. Ми вимагаємо від держави партнерства, а не знущання. І слава Богу, у більшості регіонів так і є. Але місцями у нас - Білорусь.

Причиною такої реакції СБУ стала інформація про городні роботи у реабцентрі, на які залучають його учасників. Як пояснює координатор акції в Тернополі керівник реабцентру Тернопільської області Олег Коган, це неприбуткова діяльність, яку влаштовують задля привчання колишніх наркозалежних до праці, адже вони звикли заробляти гроші іншими способами  і часто не вміють належним чином брати на себе відповідальність. А про те, що звинувачення СБУ у Генічевську – безпідставні, свідчить поведінка учасників реабілітації – усі вони самі повернулись у реабцентри, зауважує Олег Коган.

Також, неприємний випадок трапився і на  Тернопільщині, коли реабцентр оштрафували на 17 тисяч гривень.

-Ми не знали деяких нових юридичних нюансів, бо наші  установи – неприбуткові, ми не маємо юристів, - пояснив Олег Коган. – Тому на нас склали позов, але ми одразу виправили помилки. Та все рівно штраф 17 тисяч хотіли залишити, адже нашу роботу часто вважають просто розвагами. Після апеляції все ж штраф відмінили. Та хотілося б, щоб нам сприяли, а не уповільнювали цю діяльність. Бо мова йде про врятовані життя молодих людей.

Також у вересні учасники акції планують подати законопроекти, які допоможуть наркозалежним пройти реабілітацію.

- Ми лобіюємо законопроєкти, які допоможуть сьогодні батькам не просто дивитися, як умирають їхні діти і плакати в подушки, а допоможуть захистити і батьків, і нас, керівників реабілітаційних центрів, давши нам юридичне право забрати людину, яка вмирає від наркотиків, у реабілітаційний центр. Без обвинувачення нас у викраденні людей, - додав Геннадій Мохненко. - Тому готується у першому читанні законопроєкт, який дозволить батькам звернутися до нас у реабцентри, швидко одержати довідку від лікаря, поліції, сусідів, друзів, колег, родичів. І суддя швидко приймає рішення: спробувати врятувати у реабілітаційному центрі. Захищаючи нас і даючи шанс батькам. Так само цей законопроєкт дозволить суддям - у разі невеликого, неважкого злочину молодої людини, вчиненого під наркотиками - замість тюремного увязнення призначати їй лікування-перевиховання у реабілітаційному центрі. Така практика працює у багатьох країнах світу. Як правило, люди хочуть у реабцентр. Бо це дає шанс. Адже ми всі знаємо, що тюрма насправді не виправляє людину - вона знищує там більшість людей.

У цьому автопробізі долають 3 тисячі кілометрів. Учасники акції вважають наркоторгівлю іншим видом війни, яка не припиняється ні на секунду і в якої немає статистики. За словами Геннадія Мохненка, щодня наркотики вбивають сотні людей, проте за роки незалежності України у реабцентрах вирвались із такої залежності десятки тисяч.

Вчора, 28 липня, учасники «Шляху Незалежних» - у м.Харків. Далі у маршруті - Дніпро, Запоріжжя, Маріуполь.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео