Оксана Бучко

Як жителі центральних будинків у Тернополі можуть захиститись шлагбаумами чи воротами?

119894

Мешканці центру Тернополя часто у вечірній та нічний час стикаються із шумом та небезпекою тих, хто розважається у дворах їхніх будинків. Єдиний вихід захиститись від такої небезпеки вони вбачають у встановленні шлагбауму або воріт. Але згідно з чинним законодавством це зробити непросто або часто неможливо.

Для встановлення шлагбауму чи воріт потрібно створити ОСББ, а прибудинкова територія повинна належати співвласникам багатоповерхівки. Та це часто невигідно, бо квартир у домах – мало, скаржаться тернополяни.

- Шлагбаум у двір: законно чи ні? Часто з таким запитанням до управління ДСНС України у Тернопільській області звертаються мешканці багатоповерхівок обласного центру, - пише керівник управління Віктор Маслей. - Почастішали випадки самовільного встановлення шлагбаумів у дворах. Ми, звісно, не проти шлагбаумів, але якщо така думка виникла, то закликаємо робити це згідно з чинним законодавством. Аби встановити шлагбаум у дворі, то, по перше, має бути створене ОСББ, а по друге, його прибудинкова територія повинна належати співвласникам багатоповерхівки. За правилами шлагбаум можна встановлювати, якщо 2/3 співвласників спільного майна в будинку проголосували «за».

Окрім того, встановлювати шлагбаум чи воріт не можна без дозволу міста, який має погодити Комісія безпеки руху Територіальної громади (міської, селищної, сільської).

- Тобто спеціалісти мають вирішувати доцільність встановлення та дотримання усіх норм при появі нового інженерного об’єкта, - продовжує Віктор Маслей. - Представники ОСББ звертаються до органів місцевого самоврядування: з протоколом зборів із результатами голосування; ескізом майбутньої конструкції; документами про право власності на землю. Якщо комісія дає згоду, то мешканці оформляють документи та укладають договір з підрядною організацією на монтаж конструкції. Дотримання процедури важливо, бо потрібно з’ясувати, чи зможе після цього у двір безперешкодно заїхати спецтранспорт (пожежна, поліція, швидка, аварійні бригади служб газу, водоканалу, електромереж). Також члени комісії визначають, чи доцільне там пониження чи підвищення дорожнього покриття, якого типу має бути шлагбаум, чи не нестиме він, наприклад, загрози дітям, що гуляють по вулиці. Або ж чи не закриває він в’їзд-виїзд на територію інших будинків. Зверніть увагу, без відповідних документів шлагбаум буде незаконним і підлягатиме демонтажу.

Часто мешканці готові не закривати на замок ворота, щоб не перешкоджати заїзду служб, бо навіть психологічний чинник відсіює більшу частину людей, які вештаються дворами. А поліцейські, які приїжджають на виклик через порушення спокою у дворах в нічний час, рекомендують встановлення таких обмежувачів доступу до прибудинкової території. Адже такі випадки закінчувались навіть крадіжками в підвалах. Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео