Орест Сарматський

На Тернопільщині назвали нове історичне джерело про битву під Збаражем 1649 року

Заставка67

Збараж став відомим далеко за межами нашої країни серед іншого і завдяки героїзації його оборонців далекого 1649 року, оспіваної Генріхом Сенкевічем і візуалізованої Єжи Гофманом.

Як пише краєзнавець із Збаража Руслан Підставка, найкращий сучасний підсумок тих подій, на основі опрацювання різносторонніх джерел, зробив доктор історії і професор “Могилянки” отець Юрій Мицик у дослідженні “Облога Збаража (1649 р.): відоме і невідоме”.

- Нещодавно натрапив на статтю отця Юрія за 2004 р. (у співавторстві з О. Кислюком) “БИТВИ ПІД ЗБАРАЖЕМ І ЗБОРОВИМ В ОПИСІ ХРОНІСТА XVII СТ. САМУЕЛЯ ГРОНДСЬКОГО”, на основі його латиномовної хроніки «Історія козацько-польської війни» (1672). В статті наведено не тільки аналіз цієї хроніки, а й приведено її текст. “Рукопис твору Ґрондського опубліковано мовою оригіналу тільки один раз... 1789 року в Пешті, його підготував угорський професор Карой Коппі. Іншими мовами твір ніколи не перекладали. Втім окремі звістки з нього подеколи дослідники використовували, але й досі немає спеціальної студії, присвяченої йому. Шкода, що це вартісне джерело з історії України надто тривалий час перебуває поза увагою загалу істориків”, - пише проф. Ю. Мицик. Тандем лінгвіста і перекладача з латині Олександра Кислюка та знаного історика Юрія Мицика допоміг відкрити для пересічного читача ще одне джерело, яке доповнює мозаїку наших знань про битву, реконструкцію якої в Збаражі проводять до цього часу, - зазначає Руслан Підставка.

Він також переконаний, що нові і невідомі факти про битву під Збаражем і Зборівський мир стануть для дослідників, які займаються цією проблематикою, неоціненним історичним джерелом з вивчення ходу національно-визвольної війни за незалежність України.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео